Amuse

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

In een groot restaurant hebben de gezellig kletsende mensen alle aandacht voor elkaar. Althans, zo lijkt het. Acht dansers accepteren zonder gêne hun desinteresse en staan zichzelf toe om af te dwalen.

Cinetree deelt 'Amuse'

Over de film

“In Amuse hebben we geprobeerd het gevoel van verveling en vervreemding in sociale situaties in beeld te brengen,” vertellen makers Ivo van Aart en Jonne Covers. “We kijken door de ogen van ons hoofdpersonage en maken mee hoe ze steeds verder afdwaalt en verdwijnt uit het gesprek. Choreografisch komt het materiaal voort uit observaties van lichaamstaal die verveling verraadt. Zo willen we iets vertellen over het sociaal wenselijk gedrag dat als een laag over onze echte gemoedstoestand heen ligt. Met het repetitieve karakter en het opbouwende tempo in de montage werken we toe naar een totale disconnectie van de situatie, waarin ons hoofdpersonage zich opeens in een parallelle wereld bevindt waarin zij volledig vrij is van de sociale restricties van dit diner. En dan mag je dansen op tafel.”

“Met Amuse wilden we choreografie en filmtaal gelijktijdig opbouwen; het één moet kunnen reageren op het ander. De dans is ontstaan vanuit beeld- en montage-ideeën, en beeld en montage is evengoed ontstaan vanuit de choreografie. We repeteerden regelmatig met camera, om vooraf alle hoeken te bepalen en de dans af te stemmen op de camerabewegingen. Ook dansten de dansers tijdens het filmen op ritmische serie piepjes, die later uit het setgeluid konden worden gefilterd, zodat uiteindelijk het echte geluid van dansbewegingen en ademhalingen in de montage kon worden gebruikt.”

Over de makers

Ivo van Aart regisseert (korte) films, web- en televisieseries voor o.a. de VPRO, BNNVARA en AVROTROS. Hij regisseerde onlangs de revenge thriller De Kuthoer en de coming of age film One of the Boys.

Maar hij werkt ook regelmatig aan interactieve en interdisciplinaire film- en VR-projecten. Hij zoekt daarin hij graag de kruisbestuiving met kunstenaars uit andere disciplines op, om samen te experimenteren en de grenzen van het medium film te verkennen.

Jonne Covers richt zich op het doceren van hedendaagse dans en improvisatie in zowel het amateur- als het professionele werkveld. Naast het lesgeven heeft ze haar interesse in het makerschap verder ontwikkeld bij het choreograferen van verschillende voorstellingen, in het theater en op locatie.

Kenmerkend voor het werk van Jonne is haar interdisciplinaire aanpak. In de afgelopen jaren is ze uiteenlopende samenwerkingen aangegaan met muzikanten, componisten, tekstschrijvers en filmmakers.

Om haar autonome stem als maker nog verder te onderzoeken is Jonne naar Zweden vertrokken, waar zij aan de universiteit van Göteborg de master Contemporary Performative Arts volgt. Ze werkt binnen deze master aan een nieuwe dansfilm, die na haar afstuderen in de zomer van 2020 in première zal gaan.

De Ontmoeting

Amuse werd gemaakt in het kader van het talentontwikkelingstraject De Ontmoeting. De Ontmoeting is in 2015 ontstaan uit een samenwerking tussen VERS – de vereniging voor nieuwe film- en televisiemakers & CineCrowd. Het traject brengt nieuwe makers, professionals en publiek samen.

Must-see, omdat:

 • 1. De choreografie van Jonne Covers de fysieke uiting van afleiding en afdwalen van een sociale situatie uitbeeldt.

 • 2. De dansers op een artistieke manier verbeelden wat er gebeurt als je tijdens een etentje met je lief, een eerste date of met vrienden, de aandacht verliest.

 • 3. De uitdaging van filmmaker Ivo van Aart en choreografe Jonne Covers om een een unieke korte dansfilm te maken meer dan gelukt is.

“Geen regels meer, alleen maar eerlijk. Het is wat het is. Of ben ik dan niet meer sociaal?”

Jonne Covers

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand