Dit is hoe een land ontstond

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Ooit vormde de sloot die door de weilanden van de familie Beukeveld liep de Duits-Nederlandse grens. Op een dag is deze sloot gedempt en werd Gerard Beukeveld onteigend.

Cinetree & CineSud delen 'Dit is hoe een land ontstond'.

Over de film

Ooit vormde de sloot die door de weilanden van de familie Beukeveld liep de Duits-Nederlandse grens. Op een dag is deze sloot gedempt en Gerard Beukeveld werd onteigend. Volgens hem is er echter destijds noch door Nederland noch door Duitsland geld betaald voor de grond waar ooit die sloot lag. Op die plek is daarom door hem en zijn enthousiaste volgelingen een nieuwe, soevereine staat uitgeroepen: Eurostaete. Evenals de grenzen van Eurostaete zijn ooit ook de grenzen van Nederland ontstaan. In vogelvlucht vliegt Dit is hoe een land ontstond door deze grensgeschiedenis en legt dit naast de ontstaanswijze van Eurostaete.

Toen regisseur Harko Wubs voor het eerst naar Eurostaete kwam, kon hij niets zien. Er was niets. Geen oriëntatiepunten, geen grenzen; slechts een stuk land. Desalniettemin voelde hij dat het land van Eurostaete in de geest van de 'burgers' wel bestond. “Voor mij was dit een mooi voorbeeld van de kunstmatigheid van grenzen tussen mensen en landen. Ze bestaan alleen in ons hoofd.”

Over de maker

Harko Wubs studeerde in 2008 af aan de kunstacademie St. Joost in Breda met zijn eindexamenfilm Salang’t de wyn fan de wolken waait die op verschillende (inter)nationale festivals geselecteerd werd, net als zijn tweede film Das war das lustige Leben die in 2011 door Zaaigrond Filmproducties werd geproduceerd. Momenteel woont en werkt hij in Nijmegen als filmregisseur en producent. In 2012 maakte hij zijn korte documentaire Dit is hoe een land ontstond en in 2014 de film Wegen. Naast het maken van films geeft hij filmcursussen en workshops en is hij coördinator bij de Europese Stichting Joris Ivens.

Must-see, omdat:

 • 1. De film een vuurwerk aan ideeën is en op interessante manier experimentele aspecten omvat.

 • 2. Harko Wubs’ band Het Brandt de muziek gemaakt heeft voor enkele scènes in de documentaire.

 • 3. De film toont dat grenzen alleen in ons hoofd bestaan.

“Het land van Eurostaete bestond in de geest van de 'burgers'.”

Harko Wubs

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand