GILLES

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Op een zaterdagnacht in de ‘Stad van de Liefde’ worden twee gezworen vijanden verbonden in hun haat jegens iemand die ze nog meer verachten dan elkaar: een homoseksuele man.

Over de film

Tijdens een zaterdagnacht in een buitenwijk van Parijs treft een extreemrechtse nationalist een orthodoxe moslim. Ze delen hun frustratie over hoe de maatschappij hen wegzet als stereotypes. Onverwacht blijken ze toch iets gemeen te hebben: hun haat tegenover homoseksuelen.

“Het script van Wander Theunis en Ashar Medina was clockwork: een ontegenzeggelijk scherp, precies en overrompelend verhaal in louter zeven pagina’s,” vertelt regisseur Jordi Wijnalda. “In combinatie met mijn eigen hardnekkige optimisme en idealisme werd onze Parijse kortfilm daardoor een intrigerend beest: een haast romantisch relaas van de gevolgen van haat, verstoting en discriminatie.”

“In slechts twee ademloze nachten in de Franse hoofdstad heeft een klein team keihard gewerkt om dit verhaal tot leven te wekken zonder ooit pamfletterig, ongenuanceerd of veroordelend te worden. Onder de vele lagen woede en frustratie schuilt, ergens in GILLES, een klein kloppend, gekrenkt hartje, denk ik."

Over de maker

Jordi Wijnalda (Haarlem, 1990) is voortdurend onder de indruk van het leven van alledag. Hij probeert een filmnomade te zijn, de wereld verkennend op zoek naar verhalen die simpelweg op het grote (of kleinere) scherm verteld móeten worden. Na zijn filmpassie ontwikkeld te hebben aan de Universiteit van Amsterdam, verhuisde hij in 2010 naar New York City, waar hij drie jaar later cum laude afstudeerde aan Columbia University met een masterdiploma in filmregie en -scenario. Zijn afstudeerfilm Southwest was genomineerd voor een Student Academy Award (2014) en werd o.a. vertoond bij het MoMA voor New Directors/New Films.

Eenmaal terug in Europa vertaalde hij zijn liefde voor film en mensen naar de korte films Now What? (2015), Lukas aan Zee (2016) en GILLES (2017). Hij werkt voor grensverleggende filmorganisaties als International Film Festival Rotterdam, werd geselecteerd voor de Artist Academy van het New York Film Festival, en heeft zijn speelfilmscript Foreigners (samen met Wander Theunis) ontwikkeld bij o.m. het Cine Qua Non Script Revision Lab (Mexico) en het Mediterranean Film Institute (Griekenland), met steun van het Nederlands Filmfonds. Naast die speelfilm werkt hij momenteel ook aan zijn eerste langspeelfilm, de Nederlandstalige Amerikaanse indieproductie One More For Luck, en ontwikkelt hij samen met producent Rogier Kramer de speelfilm Holland, Michigan.

De Ontmoeting

GILLES werd gemaakt in het kader van het talentontwikkelingstraject De Ontmoeting. De Ontmoeting is in 2015 ontstaan uit een samenwerking tussen VERS – de vereniging voor nieuwe film- en televisiemakers & CineCrowd. Het traject brengt nieuwe makers, professionals en publiek samen.

Must-see, omdat:

 • 1. De film een actueel thema mooi in beeld brengt.

 • 2. De film een romantisch relaas is van de gevolgen van haat, verstoting en discriminatie.

 • 3. De film laat zien hoe triest de willekeur van haat is. Het kan mensen vernietigen maar op hetzelfde moment ook mensen met elkaar verenigen.

“Onder de vele lagen woede en frustratie schuilt ergens in GILLES een klein, kloppend hartje denk ik”

Jordi Wijnalda

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand