Glad IJs

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Op de ijsbaan ziet Rink vanuit zijn gevonden voorwerpen-loket een verdachte jongen met een rugzak op een bankje zitten. Dan slaan zijn gedachten op hol.

Cinetree & CineSud delen 'Glad IJs'.

Over de film

Als de krant vol staat met berichten over aanslagen, is een jongen met een grote zwarte rugzak, zijn gezicht grotendeels bedekt, al snel verdacht. Zeker als hij eenzaam op een bankje langs een ijsbaan zit en onrustig om zich heen kijkt. Deze tegelijkertijd even droogkomische als spannende film speelt zich af bij het gevonden voorwerpen-loket van de ijsbaan, waar een meisje met een gevonden muts tegen medewerker Rink staat te ratelen. Hij houdt intussen de verdachte jongen in de gaten en raakt er steeds meer van overtuigd dat hij actie moet ondernemen.

Regievisie

“Als we vandaag iemand met een ‘onbetrouwbaar’ uiterlijk en een rugzak in een openbare ruimte zien, gaan vrijwel meteen de alarmbellen rinkelen,” vertelt regisseur Joosje Duk. “Onze gedachten schieten op hol en we worden niet meer rustig totdat we 100% zeker zijn dat we ons niet in een levensgevaarlijke situatie bevinden. En toch blijkt er vrijwel altijd niets aan de hand te zijn. Maar waarom zijn we met z’n allen dan toch zo angstig? En wat gebeurt er als we ons laten leiden door die gevoelens van wantrouwen? Die vragen stellen we in Glad IJs.”

Over de maker

Joosje Duk is een filmmaker en actrice, afgestuurd aan New York University. Haar afstudeerfilm Night (2017), een kort drama over micro-agressies, won de Huffington Post Arts Impact Award, ontving meer dan 900.000 YouTube-views, en Joosje werd uitgenodigd de film in LA bij Disney te vertonen.

In Nederland maakte Joosje de korte film Glad IJs (2018), over de groeiende angst voor aanslagen, die ondersteund werd door Fonds Z.O.Z. en op Oscar-kwalificerende filmfestivals speelde.

Ook ontwikkelde ze met de VPRO en Millstreet Films de web & tv pilot Gappies (2018), een supermarkt-comedy, en maakte ze voor de NPO3 de web-serie #Fitgirls (2019), over drie jonge vrouwen in de sportschool.

Joosje schreef en regisseerde onlangs de 8-delige comedy VPRO web-serie Edelfigurant (2020), met Gouden Kalf-winnaars Loes Schnepper, Hannah Hoekstra en Frank Lammers in de hoofdrollen.

In de VS werkt Joosje als Artist in Residence op NYU aan een nieuwe korte film, en ontwikkelt ze haar eerste speelfilm, Sunshowers, een metaforisch verhaal over depressie waarin een tienermeisje haar zicht op kleur verliest.

Must-see, omdat:

 • 1. Glad IJs laat zien wat de angst voor een aanslag met ons kan doen.

 • 2. Dit zware ­thema met een knipoog verteld wordt.

 • 3. Joosje Duk zowel in Nederland als Amerika als een groot talent wordt beschouwd.

“Wat gebeurt er als we ons laten leiden door die gevoelens van wantrouwen?”

Joosje Duk

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand