Happy New Year

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Op de laatste dag van het jaar krijgt een uitgebluste telefoontolk eindelijk de kans om iemand écht te helpen.

Over de film

Helen is een tolk die thuis, via de telefoon, mensen in allerlei talen van dienst is. Een Spaanstalige die rozen wil sturen met een briefje in het Nederlands erbij bijvoorbeeld, of een boze Duitser die verhaal komt halen omdat hij zijn bestelling niet heeft ontvangen. Op oudjaarsdag is ze het even goed zat, wanneer ze een telefoontje krijgt dat net wat meer persoonlijke betrokkenheid en inlevingsvermogen vergt: een door het noodlot getroffen Griekse zakenreiziger wordt vastgehouden op Schiphol, maar moet koste wat kost zijn vlucht naar huis zien te halen.

“We zijn gefascineerd door taal,” zeggen schrijvers en regisseurs Brandon Grötzinger en Wander Theunis over hun minimalistische tragikomedie. “Het is in dit absurde bestaan het voornaamste instrument waarmee we onszelf kunnen uiten en proberen te verbinden met de ander. Het vinden van de juiste woorden is dan ook van levensbelang, maar we weten allemaal hoe moeilijk dat kan zijn — helemaal als je letterlijk niet elkaars taal spreekt. Toch geloven wij dat alleen begripvolle dialoog ons tot connectie en betekenis kan brengen, zelfs tussen twee verloren zielen die in eerste instantie niets met elkaar gemeen lijken te hebben.”

Happy New Year werd in eigen beheer gemaakt, in samenwerking met producent Daniël Klijn (1997), voor een microbudget. “Cast en crew werkten belangeloos mee,” vertellen Brandon en Wander. “We zijn hen eeuwig dankbaar dat we met hen in totale creatieve vrijheid onze debuutfilm hebben mogen maken.”

Over de makers

Brandon Grötzinger (1991) en Wander Theunis (1989) studeerden in 2015 af aan de Nederlandse Filmacademie als respectievelijk sound designer en scenarist. Sindsdien werkten ze beide, ieder in zijn eigen veld, aan verschillende shorts, tv-projecten, documentaires en speelfilms — alvorens in 2018 hun debuut te maken als schrijf- en regieduo met hun korte film Happy New Year, die wereldwijd op festivals werd vertoond, diverse prijzen won, en op het Nederlands Film Festival werd genomineerd als beste debuutfilm van het jaar.

In februari 2020 verscheen Dirty Talks, de pilot-aflevering van de sekskomedie-webserie die Brandon en Wander ontwikkelde met omroep BNNVARA, te zien op het YouTube-kanaal van NPO 3.

Must-see, omdat:

 • 1. De film nationaal en internationaal hoge ogen gooide op festivals.

 • 2. Het minimalistische uitgangspunt de impact juist versterkt.

 • 3. De film ondanks - of juist dankzij - de eenduidige setting spannend en meeslepend blijft.

“Gelukkig nieuwjaar. Uitroepteken.”

Happy New Year

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand