Ik ben Jannes

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Ik ben Jannes is een intiem portret van de 18-jarige bodybuilder Jannes. Voor Jannes is bodybuilding veel meer dan een hobby. Het is voor hem een uiterst serieuze sport waarin hij de allerbeste wil worden en waar hij zelfs zijn brood mee wil verdienen. Wat moet hij doen, en vooral laten, om dit te bereiken?

Cinetree deelt 'Ik ben Jannes'

What doesn’t kill you, makes you stronger. Of niet?

Jongensdromen. Soms zijn ze groot, soms zijn ze klein, soms zijn ze haalbaar, maar... dat hoeft niet altijd zo te zijn. Van de meeste (kleine) kinderdromen kunnen we ons wel voorstellen dat ze bestaan. De wereld zit vol met kids die ooit, later, in de verre toekomst, topsporter of prof zouden willen worden. Vaak denk je dan als eerste aan jonge voetballertjes, kleine turnsters, jonge ballerina’s, mini atletiek-talenten of muzikale prodigees. Wat misschien iets minder voor de hand ligt, zijn kinderen die gewichtheffen of bodybuilding tot hun allergrootste passie (en droom) hebben uitgeroepen. Kinderen die álles op alles zetten om zoveel mogelijk eiwitten te eten en die hun lichaam tot massale porties laten groeien om maar genoeg spiermassa te kweken. Kinderen die dag en nacht bezig zijn met sporten, krachttraining, voeding en vocht om dan in ieder geval tot die aller, állerhoogste top te behoren. Want eenmaal daar, heb je alles... toch?

Tot één van die “dedicated boys” behoort de 20-jarige Jannes Manderfeld uit Den Helder. Al vanaf zeer jonge leeftijd raakte Jannes geobsedeerd door het idee dat het menselijk lichaam “maakbaar” is. Het transformeren van zijn eigen lijf (maar ook dat van anderen) werd vanaf dat moment een specifiek doel en (absurde) hyperfocus in zijn leven. Alles wat binnen Jannes’ mogelijkheden lag om zijn lichaam volledig in control te hebben, greep hij met beide handen aan. En hoe! In een interview met NH Nieuws vertelt Jannes bijvoorbeeld dat zijn leven “eigenlijk alleen uit eten, slapen en trainen bestaat”. En dat mag voor sommigen dan misschien “leuk” klinken: dat is het absoluut niet. Want maar liefst zeven (!) keer per dag moet Jannes een grote maaltijd met rijst, vlees, vis, groente, kwark en noten naar binnenwerken. Bulken, bulken, bulken, en vervolgens weer zo “droog” mogelijk worden. Dat is waar het om gaat bij bodybuilding. Heb je dorst? Jammer dan. Zin in junkfood? Dan kun je het wel schudden als kampioen. Discipline en volharding: dat is the key. Maar of dat allemaal nou echt leuk is...

In Ik ben Jannes volgen we de achttienjarige Jannes tijdens de laatste voorbereidingen naar zijn allereerste wedstrijd ooit: de Artemis Cup. Wat kost het om een mensenleven in de waagschaal van de sport te leggen? En wanneer geef je toe dat je misschien te ver bent gegaan? In deze korte documentaire volgen we op intieme wijze de ongelooflijke commitment van een nog zeer jonge bodybuilder. Bovendien krijgen we ook zijn ouders, grootouders en coach te zien wanneer zij vertellen wat het bodybuilding voor hén betekent. Met name de intieme gesprekken met Jannes’ moeder, Petra Joor, geven de film een emotionele en invoelbare lading. Plots besef je je weer even dat dit ook jóuw kind, kleinkind of broertje had kunnen zijn.

Regisseur Jip Haghuis had nooit eerder een film gemaakt, maar zijn hart lag zo dichtbij het onderwerp dat hij besloot de stoute schoenen aan te trekken en tóch een (debuut) documentaire te maken. “Gelukkig maar”, zeggen wij, want deze film hadden wij niet willen missen. En ook al heb je na afloop van deze docu misschien ietsiepietsie meer begrip gekregen voor bodybuilders en hun harde werken… een klein beetje bizar blijft het toch.

Regisseur Jip Haghuis over zijn documentaire 'Ik ben Jannes'

Must-see, omdat:

 • De regisseur van deze film, Jip Haghuis, voordat hij aan Ik ben Jannes begon nooit eerder een speelfilm of documentaire had gemaakt. Haghuis besloot pas op veel latere leeftijd een filmopleiding te volgen en daarmee alsnog zijn grote droom waar te maken. Gelukkig maar: deze prachtige documentaire hadden we niet willen missen. Op nog heel veel moois, Jip!

 • Ik ben Jannes een intiem kijkje geeft in het leven van een topsporter. Hoeveel “eigen” leven kun je nog leiden als álles wat je doet in het teken staat van sport? En waar liggen de grenzen?

 • Hoofdpersonage Jannes Manderfeld een belangrijk doel voor ogen heeft: hij wil namelijk de jongste, professionele bodybuilder óóit worden. Ook al is het wellicht niet jouw doel, van die vastberadenheid en toewijding kunnen we allemaal nog wat leren.

“Als hij hier blij mee is, dan ben ik ook blij. Maar ik ben meer bang dat ‘ie niet oud wordt…”

Moeder Jannes

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand