In Kropsdam is Iedereen Gelukkig

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Lammert heeft geen kwaad in de zin, maar wordt slachtoffer van de verstikkende kracht van een gemeenschap die haar zondebok al heeft gekozen.

Cinetree deelt 'In Kropsdam is Iedereen Gelukkig'.

Over de film

Lammert doet geen vlieg kwaad. Hij woont met zijn sierduiven en zijn beste vriendin Frieda in het Groningse dorpje Kropsdam. Zijn rustige leven wordt ruw verstoord wanneer hij verdacht wordt van een deal met energiebedrijf GreenNow om een windmolen op zijn land te laten plaatsen. Lammert is zich van geen kwaad bewust: hij wil helemaal niets met windmolens te maken hebben. Toch merkt hij dat het dorp hem anders begint te behandelen. Want in Kropsdam is iedereen gelukkig, behalve als je pech hebt.

Over de maker

Regisseur Joren Molter is geboren in 1993 en opgegroeid in de meest noordelijke provincie van Nederland: Groningen. Op zijn zestiende werd zijn korte film Full of Life geselecteerd voor de debuutcompetitie op het Nederlands Film Festival. Voordat hij met zijn studie aan de Nederlandse Filmacademie begon, co-regisseerde hij de speelfilm Foreigners, opgenomen in New York, Berlijn en Groningen, ondersteund door het Nederlands Filmfonds. Toen hij achttien was werd Joren toegelaten tot de Nederlandse Filmacademie.

Tijdens zijn studie regisseerde Joren zelfstandig (buiten de reguliere opleiding van de Filmacademie) vier korte films. Het werk van Joren onderscheidt zich in zijn stilistische visie. Drang en zwakte van de mensheid zijn terugkerende thema's in zijn werk. Zijn afstudeerfilm In Kropsdam is Iedereen Gelukkig laat zien hoe een schijnbaar vreedzame gemeenschap verenigd is in het uitsluiten van een eenzame man. Deze afstudeerfilm van Joren werd geselecteerd voor 51 internationale filmfestivals en won 11 internationale prijzen.

Joren regisseert ook commercials. Zijn eerste commercial is genomineerd voor de SAN-accentprijs. Joren's korte film Kind en zijn 45 minuten durende televisiefilm Dòst, beide geschreven door Britt Snell en geproduceerd door Family Affair Films, zijn zijn eerste films na zijn afstuderen en draaien nu in het internationale filmfestival circuit. Dòst wordt verkocht aan Amazon Duitsland, Japan, de VS, het VK en 15 andere landen. Joren ontwikkelt nu ook zijn eerste speelfilm, Summerfur, gebaseerd op de roman van Jaap Robben.

Must-see, omdat:

 • 1. Het verhaal duidelijk maakt wat voor een verstikkende kracht een gemeenschap kan hebben.

 • 2. Het thema van de film universeel is: het menselijke mechanisme van groepsdruk en buitensluiten.

 • 3. Het pittoreske dorpje een interessant spanningsveld van intimiteit en rust, maar ook leegte en beperking creëert.

“Een extra groot stuk voor onze cake-vreter.”

In Kropsdam is Iedereen Gelukkig

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand