Kalinka

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Kalinka gaat over een man die dermate verslaafd is aan Tetris op zijn kleine Game Boy, dat hij niet in de gaten heeft dat het spel zijn wereld overneemt.

Cinetree & CineSud delen 'Kalinka'

Over de film

Een man komt met zijn auto aan bij de parkeergarage van zijn werk. Afgeleid door het spelletje Tetris op zijn Game Boy heeft hij niet in de gaten dat het spel zijn realiteit overneemt. Met deze korte film bevestigde regisseur Remy Kooi zijn status als visueel verteller die graag alternatieve werelden schept. Net als in zijn eerste korte film Mischa is de vormgeving fascinerend en belandt het hoofdkarakter in een voor de rationele mens ondenkbare wereld. Wat begint als een dagelijkse handeling - het spelen van een spelletje op je Game Boy - verandert langzaam in een rollenspel. Wie speelt er nu eigenlijk met wie?

Over de maker

Remy Kooi (1987) studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Hij is werkzaam als regisseur en SFX-specialist. Na zijn debuutfilm Mischa (2015), een korte film over een Russisch astronaut, maakte hij met Kalinka (2017) en Soeverein (2020) wederom twee films in een aparte belevingswereld.

“De hoofdpersoon is zo verslaafd aan het spel Tetris dat hij niet merkt dat dit spel zijn wereld overneemt,” vertelt Remy. “Het idee is ontstaan op de Academie. We hadden daar een verschrikkelijk oude lift, iedereen kent ze wel. We vroegen ons af wat er zou gebeuren als die zou vallen. Combineer dat met het spelletje Tetris en één plus één is twee.”

Waar Remy normaal veel special effects toepast op de computer, is het opvallende bij dit project dat het belangrijkste element van de film - de lift - volledig nagebouwd is in een studio. “Normaal doe ik heel veel op de computer. Hier wilde ik bewust zoveel mogelijk praktisch doen. We hebben een set gebouwd die volledig om zijn as kon draaien. Dat was een prachtig experiment, maar uiteindelijk kwamen we erachter dat het net niet altijd lekker werkte en hebben we alsnog veel met de computer moeten doen.”

Must-see, omdat:

 • 1. De film op geestige wijze een thema behandelt dat in onze huidige maatschappij centraal staat.

 • 2. De film op interessante wijze de vermenging van de dagelijkse realiteit en een virtuele wereld toont.

 • 3. Iedereen opgegroeid is met het spelletje Tetris en wel eens nagedacht heeft voor hij of zij een lift in stapt…

“Wat nou als je in een Tetris blokje zit?”

Remy Kooi

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand