Kiem Hojilanda

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

De band tussen de 13-jarige Andi en zijn vier jaar oudere broer Florist is uitzonderlijk sterk. Toch zijn de broertjes niet op de hoogte van elkaars levensveranderende dromen.

Cinetree deelt 'Kiem Hojilanda'

Over de film

Broeder-zuster liefde is misschien wel de mooiste, bijzonderste en meest onvoorwaardelijke liefde die er bestaat. Twee handen op één buik. Ook de band tussen de 13-jarige Andi en zijn vier jaar oudere broer Florist, hoofdpersonages in Kiem Holijanda, kunnen we naar deze maatstaf omschrijven. De twee broertjes wonen samen met hun ouders in een klein, armoedig huisje in een desolaat dorpje in Kosovo. Om rond te komen verkopen de jongens zelf-gebottelde melk, waarmee ze niet alleen hun eigen gezin, maar ook de rest van de familie moeten onderhouden. Kleine delen van de opbrengst gebruikt Andi om (stiekem) voor een eigen telefoon kunnen sparen. Wat Andi niet doorheeft, is dat Florist er andere plannen op nahoudt. Grootse plannen, welteverstaan.

Over de maker

De 30-jarige Sarah Veltmeyer woont op dit moment in Amsterdam, maar groeide op in het rustige strandplaatsje IJmuiden. Haar haat-liefdeverhouding met deze stad mondde uit in de bejubelde shortfilm GOTTA, waarmee zij onder meer de prijs voor Beste Film, Beste Script én The One Vision Party op het Nederlands Film Festival won. Sarah heeft nooit een film- of media opleiding gevolgd, maar dat kun je absoluut niet merken! Want niet alleen in Nederland boekt de jonge regisseuse grote successen; ook internationaal kunnen filmliefhebbers niet meer om haar heen. Sarah werkt het liefst vanuit haar familiehuisje op Paros, Griekenland. Inspiratie voor films haalt ze uit foto’s en boeken; daar komen (naar eigen zeggen) haar mooiste ideeën vandaan.

Must-see, omdat:

 • 1. Kiem Holijanda diverse filmprijzen won, waaronder de prestigieuze Crystal Bear op het Filmfestival van Berlijn, de Gold Chair op het Filmfestival van Noorwegen én meerdere special mentions op festivals over de hele wereld.

 • 2. Sarah Veltmeyer een speciale gift kreeg van het Nederlands Filmfonds om deze tweede korte speelfilm te kunnen maken. Niet lang na het ontvangen van deze gift vertrok de jonge filmmaker naar Kosovo om daar het bijzondere Kiem Holijanda te draaien.

 • 3. Deze film, zeker wanneer je zelf een broertje of zusje hebt, keihard binnenkomt. Broertjes en zusjes laten we nooit zomaar gaan.

"Is that a mustache? Is it growing everywhere?"

Florist (Kiem Hojilanda)

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand