Koop Een Nieuwe

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

"Maakt niet uit, gooi het weg, koop een nieuwe."

Over de film

Word je soms ook gestoord van die eindeloze stroom aan matige reclames? Geen zorgen: de perfecte neonwereld van Koop Een Nieuwe spoelt al die verkooppraatjes weg met een continue stroom aan hippe content op alle schermen. Video’s van een beautyvlogger, de nieuwe videoclip van een hiphopcollectief en een sexy blenderreclame maken korte metten met jouw reclamestoornis. Dompel je onder in het mantra: "Maakt niet uit, gooi het weg, koop een nieuwe." Of zit er toch een keerzijde aan al dat kritiekloze consumentisme?

“Het idee voor Koop Een Nieuwe ontstond toen mijn telefoon stuk ging en ik tot de conclusie kwam dat ik het beste een nieuwe kon kopen, aangezien hem laten repareren me meer geld zou kosten,” vertelt regisseur Marie-Anne Faustinelli. “Sprekend met mijn filmvrienden beseften we dat we eigenlijk bij alles denken: ‘Maakt niet uit, gooi het weg, koop een nieuwe.’”

“De wereld die we visualiseren in onze videoclip, is een in het extremer getrokken en geabstraheerde versie van onze wereld. In alle media zitten reclames volledig verweven. Reclames zijn dan ook overal, en zo kun je meteen je aankoop scannen. Met ‘flappen’ betaal je digitaal en in een handomdraai heeft ‘ZOEF’ je nieuwe spullen al in je woonkamer neergezet. In deze wereld is alles perfect en blijft iedereen nieuwe spullen kopen: spenden is de norm en duurzaamheid is geeneens aan de orde. In die wereld weet niemand eigenlijk wat de échte prijs is die ze betalen om de spullen die ze elke dag kopen, te produceren of weg te gooien.”

“Het is aan de kijker om te bepalen in hoeverre deze wereld op die van ons lijkt. Er is wel een ding waar we goed op hebben willen letten. We willen onze kijkers geen slecht gevoel geven over zichzelf en de keuzes die ze in de winkel (of thuis op de bank) maken. We willen onze generatie jongeren eerder bewust maken van hoe erg wij dagelijks worden aangemoedigd om te blijven winkelen. Hoe het in ons wereldbeeld zit verweven dat als iets kapot gaat, je het niet hoeft te repareren maar je gewoon een nieuwe kan kopen. De videoclip heeft niet als doel kritiek te leveren op het individu, maar op de heersende consumentistische en gemakzuchtige norm.”

Over de maker

Marie-Anne Faustinelli (1995) is contentmaker met een voorkeur voor videoclips. In de zomer van 2017 studeerde zij af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met de internetfilm Maar Als Iedereen Zo Denkt. Met deze experimentele videoclip won zij de Special Jury Award binnen de studentencompetitie van het Nederlands Film Festival 2017.

De Ontmoeting

Koop Een Nieuwe werd gemaakt in het kader van het talentontwikkelingstraject De Ontmoeting. De Ontmoeting is in 2015 ontstaan uit een samenwerking tussen VERS & CineCrowd. Het traject brengt nieuwe makers, professionals en publiek samen.

Must-see, omdat:

 • 1. De film de link tussen ons koopgedrag en het naar de getver gaan van ons dierbare planeetje bewust maakt.

 • 2. De filmmaker onze generatie bewust maakt van hoe erg wij dagelijks worden aangemoedigd om te blijven consumeren.

 • 3. De film de juiste balans weet te vinden tussen maatschappijkritiek en het voorhouden van een spiegel voor het individu.

“Het is aan de kijker om te bepalen in hoeverre deze wereld op die van ons lijkt.”

Marie-Anne Faustinelli

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand