Kopstoot

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Wanneer Tobias fantaseert dat zijn broer zelfmoord pleegt, doet hij er alles aan om te zorgen dat dit een nachtmerrie blijft.

Cinetree deelt trailer 'Kopstoot'.

Over de film

Kopstoot speelt zich af op de gedeelde slaapkamer van Tobias (15) en Lucas (18) en gaat over de hoop van Tobias om de band met zijn broer te herstellen. De omgang tussen hen is niet meer zoals het was. Terwijl ze vroeger alles samen deden, zit Lucas nu uren achter elkaar in zijn eentje in het donker te gamen. Lucas kan uit het niets boos worden en door zijn onvoorspelbare karakter is Tobias bang voor zijn broer geworden. Hij durft hem nauwelijks te benaderen, hij durft hem maar half aan te kijken en durft hem al helemaal niet meer aan te raken. Maar wanneer Tobias fantaseert dat Lucas zelfmoord pleegt door van hun balkon af te springen, heeft Tobias geen andere optie dan er alles aan te doen om zijn geïsoleerde broer weer te bereiken.

“Met deze film wil ik de dualiteit van mannelijke familierelaties in beeld brengen”, vertelt regisseur Daan Bunnik. “Mijn hele jeugd deelde ik mijn slaapkamer met mijn oudere broer. Als je samenwoont, deel je in zekere zin alles; er is geen privacy, geen intimiteit en geen tijd voor jezelf. Aan de ene kant is het geweldig, omdat je altijd een speelkameraadje hebt, maar aan de andere kant kun je nooit echt alleen zijn.”

“Toen we jonge adolescenten waren, begon ons lichaam te veranderen en dit veranderde onze relatie. Onze broederschap was gebaseerd op activiteiten met lichamelijk contact. Toen ons lichaam veranderde, veranderden onze activiteiten. We raakten elkaar niet meer aan en waren bang om te dichtbij te komen, waardoor er een afstand tussen ons ontstond.”

“Deze kloof werd groter toen mijn broer gefrustreerd raakte. Hij slaagde niet voor zijn middelbare schoolexamen, leefde in een sociaal isolement, speelde videogames in het donker en werd zonder reden boos. Hoewel we ons hele leven met elkaar deelden en elkaar door en door kenden, konden we niet over zijn problemen praten. Ik wist niet hoe ik hem moest helpen en omdat ik bang was hem te benaderen, wist ik niet hoe ik hem moest bereiken. Gedurende die dagen zat hij voor het raam van onze kamer op de tweede verdieping. Omdat ik wist hoe ongelukkig hij was, ontwikkelde ik een sterke angst dat hij op een dag uit het raam zou springen. Met deze angst opent en sluit Kopstoot.”

Over de makers

Daan Bunniks films zoeken de grenzen op van het lichaam. Dit varieert van personages die worstelen met hun eigen kwetsbaarheid tot aan mensen die het gevoel hebben in het verkeerde lichaam geboren te zijn.

Als geboren pleaser gaat Bunnik op zoek naar waarom wij ons (lichamelijke) gedrag aanpassen om aan de norm te voldoen. Zijn korte films zijn vertoond op internationale filmfestivals (o.a. IFFR, IDFA, Encounters, Minneapolis, Uppsala, NYC Indie) en hebben wereldwijd prijzen gewonnen. Zijn laatste korte film Blood Group is op International Film Festival Rotterdam (IFFR) in wereldpremière gegaan. Nadat hij met de ontwikkeling van Centraal al een keer heeft mogen ruiken aan een langere productie, voelt hij zich nu klaar om groter werk te maken.

Must-see, omdat:

 • 1. Regisseur Daan Bunnik wordt geselecteerd voor uiteenlopende internationale festivals.

 • 2. Bunnik zijn film heeft gebaseerd op persoonlijke herinneringen.

 • 3. De talentvolle hoofdrolspelers eerder al te zien waren in populaire Nederlandse jeugdfilms.

“We raakten elkaar niet meer aan en waren bang om te dichtbij te komen, waardoor er een afstand tussen ons ontstond”

Daan Bunnik

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand