Lukas aan Zee

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Tijdens een schijnbaar eindeloze nacht in een desolaat hotel aan zee probeert een 25-jarige jongen genaamd Lukas een oplossing voor zijn eenzaamheid te vinden bij wie hij ook maar tegenkomt: een webcammeisje, een James Dean-imitator, een wat oudere zakenvrouw... Maar sommige dingen vind je niet door ernaar te zoeken.

Cinetree deelt 'Lukas aan Zee'

Over de film

“Aan de rand van Nederland, in een ietwat onwerkelijk hotel aan zee in Delfzijl, bracht ik vijf dagen door met een team van prachtige mensen voor en achter de camera,” vertelt regisseur Jordi Wijnalda over het maken van Lukas aan Zee. “Het was zo’n persoonlijke reis voor mij - en het bleek uiteindelijk zo ingrijpend voor mijn eigen levenskeuzes - dat ik dit alleen kon maken met mensen die dicht bij me staan en die ik op alle mogelijke manieren kon vertrouwen.”

“Onze set was verstild, warm, en intiem; hoe eenzaam de reis van Lukas af en toe ook kon zijn, achter de schermen leefde er niks anders dan vriendschap en begrip. Dat de film later zo bleek te ontroeren - bij mijn vrienden en bij wildvreemden, scholieren en senioren, van Nederland tot aan Uruguay en Shanghai! - deed me eens temeer beseffen dat filmmaker het allermooiste en meest dankbare beroep is.”

Over de maker

Jordi Wijnalda (Haarlem, 1990) is voortdurend onder de indruk van het leven van alledag. Hij probeert een filmnomade te zijn, de wereld verkennend op zoek naar verhalen die simpelweg op het grote (of kleinere) scherm verteld móeten worden. Na zijn filmpassie ontwikkeld te hebben aan de Universiteit van Amsterdam, verhuisde hij in 2010 naar New York City, waar hij drie jaar later cum laude afstudeerde aan Columbia University met een masterdiploma in filmregie en -scenario. Zijn afstudeerfilm Southwest was genomineerd voor een Student Academy Award (2014) en werd o.a. vertoond bij het MoMA voor New Directors/New Films.

Eenmaal terug in Europa vertaalde hij zijn liefde voor film en mensen naar de korte films Now What? (2015), Lukas aan Zee (2016) en GILLES (2017). Hij werkt voor grensverleggende filmorganisaties als International Film Festival Rotterdam, werd geselecteerd voor de Artist Academy van het New York Film Festival, en heeft zijn speelfilmscript Foreigners (samen met Wander Theunis) ontwikkeld bij o.m. het Cine Qua Non Script Revision Lab (Mexico) en het Mediterranean Film Institute (Griekenland), met steun van het Nederlands Filmfonds. Naast die speelfilm werkt hij momenteel ook aan zijn eerste langspeelfilm, de Nederlandstalige Amerikaanse indieproductie One More For Luck, en ontwikkelt hij samen met producent Rogier Kramer de speelfilm Holland, Michigan.

Must-see, omdat:

 • 1. Eenzaamheid een alledaags thema is dat voorkomt bij mensen van alle leeftijden.

 • 2. Het laat zien dat een echte connectie maken met iemand nog niet zo makkelijk is.

 • 3. De cast uit gerenommeerde acteurs bestaat.

“Dat de film later ook zo bleek te ontroeren bij een groot internationaal publiek deed me eens temeer beseffen dat filmmaker het allermooiste en meest dankbare beroep is.”

Jordi Wijnalda

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand