Mooier in het donker

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Een eenzame vrouw ontdekt tijdens een feestje dat ze een andere kant heeft.

Over de film

Daya is op weg naar het feestje van haar broertje Ruben. Tussen de hoge huizen in Amsterdam is Daya klein. Op het feest kan Daya geen aansluiting vinden, en niemand lijkt dat op te merken. Het liefst zou ze helemaal verdwijnen.

Dan valt haar blik op Yara. Ze ziet hoe Yara in het middelpunt van de aandacht staat. Als Daya zich afzondert, volgt Yara haar. Fysiek hebben de twee veel gemeen. Het verschil is de blik in hun ogen: bang tegenover zelfverzekerd. Yara laat Daya zien hoe kleurrijk het leven kan zijn als je loslaat wat anderen van je vinden. Ze komen steeds dichter bij elkaar, alsof ze elkaar al jaren kennen.

Regievisie

“Ik ben opgegroeid met de illusie dat alles mogelijk is. Maar hoe meer dat idee werd gevoed door successen die ik behaalde, hoe minder risico’s ik durfde te nemen, omdat ik bang was dat ik misschien wel zou falen. Alles wat in de startblokken stond om te gaan maken was niet goed genoeg. Ik blokkeerde.”

“Het verhaal Mooier in het donker vertelt een intiem verhaal over een meisje dat haar doelen en ambities laat varen omdat ze simpelweg niet durft. Ze heeft ook een andere kant. Een vrolijke en onbezonnen kant, die geniet van het leven. Deze kant van haar is zelden op de voorgrond.”

“Psychische klachten zoals somberheid, piekeren, depressies of angststoornissen zijn veel aanwezig in onze maatschappij, maar nog te weinig besproken en geaccepteerd. Met deze film wil ik mezelf kwetsbaar opstellen en meer openheid creëren over dit onderwerp.”

Over de maker

Anna Berlis studeerde in 2015 af aan de HKU als regisseur met haar video-installatie The Future of Meat, waarmee ze onder andere naar Californië is gereisd en diverse prijzen heeft gewonnen.

Ze werkt graag met controversiële thema’s waarover nog te weinig gesproken wordt. Film is hiervoor het ideale medium, omdat het een mogelijkheid biedt om vanuit een ander perspectief naar een maatschappelijk thema te kijken.

Must-see, omdat:

 • 1. De film vanuit het perspectief van Daya naar een maatschappelijk thema kijkt: psychische klachten die kunnen zorgen voor depressies of angststoornissen.

 • 2. De boodschap van deze film is dat falen niet erg is. Alles is mogelijk.

 • 3. De film laat zien hoe kleurrijk het leven kan zijn als je loslaat wat anderen van je vinden.

“Als ik jou zie, mooi van buiten, storm van binnen, gedachteloos…”

Daya (Mooier in het donker)

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand