Porfotto

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

De drie Rotterdamse vrienden Em, Moreno en Kyon hebben een lokale witwaspraktijk overvallen. Ze voelen zich de koning te rijk en gaan met een goed gevoel naar huis. Hun vriendschap komt op scherp te staan als ze merken dat geld niet genoeg is om hun problemen op te lossen.

Cinetree & CineSud delen 'Porfotto'.

Over de film

De drie jonge vrienden Em, Kyon en Moreno groeien op in de Rotterdamse wijk Spangen, waar ze worstelen met geld, familie en onderdak. Om hun problemen op te lossen besluiten de jongens een overval te plegen op een lokale witwaspraktijk. Met hun zakken vol geld keren de jongens terug naar Spangen, waar ze al snel weer te maken krijgen met hun dagelijkse beslommeringen.

Om geen achterdocht te wekken van hun omgeving hebben ze afgesproken om elkaar voorlopig niet meer te zien en om zich gedeisd te houden. Maar dit blijkt niet voor iedereen even makkelijk. Gedurende één nacht komen de drie vrienden erachter dat zo'n grote som geld een zegen kan zijn, maar ook een vloek.

Regievisie

“Ik ben opgegroeid in de multiculturele wijk Spangen, Rotterdam-West. Een wijk die, vooral vroeger, werd gezien als een achterstandswijk. Er woonden veel gezinnen met een laag inkomen. Criminaliteit steeg de pan uit. Keileweg, de hoerenstraat van Rotterdam, was een paar straten verderop. In dichtbegroeide bosjes verschuilden zich verslaafde dak- en thuislozen. Spangen kwam regelmatig negatief in het nieuws.”

“Toch herinner ik mij Spangen als een fijne plek om op te groeien. Het is een wijk met veel culturele diversiteit. De basisschool waar ik op zat, omarmde deze diversiteit en gaf les in verschillende religies en culturen. Voor mij was de wijk kleurrijk aan mensen en verhalen. Een buurt waar iedereen met elkaar communiceerde. Waar je ook vandaan kwam of welke taal je ook sprak.”

“Deze kleurrijke plek heeft mij geïnspireerd om straatfilms te maken. Het vertelt de echte verhalen van een buurt als Spangen. Verhalen die warm en intiem zijn, maar tegelijkertijd hard en meedogenloos.”

“Porfotto gaat over drie vrienden die zijn opgegroeid in de wijk Spangen. Ze hebben alle drie een andere thuissituatie. Zo heeft één van de personages, Em, een verslaafde moeder en draagt hij de zorg van zijn jongere broertje. Om financieel zijn hoofd boven water te kunnen houden, moet hij bepaalde regels breken. Dit is een voorbeeld van een situatie die ik tijdens mijn jeugd zelf ook van dichtbij heb gezien.”

“Met Porfotto vertellen wij wat de beweegredenen zijn van deze jongeren. Ik wil graag hun versie van de waarheid vertellen, zonder het te romantiseren. Wij leven in een maatschappij waarbij deze jongeren door de media negatief in beeld worden gebracht. Met Porfotto laten wij de andere kant zien.”

“Ik vind dat er te weinig films worden gemaakt die de realiteit van het straatleven in Nederland in beeld brengen. Porfotto is een ‘slice of life’ film over drie jongens, met alle drie een andere achtergrond, die alle drie dromen van een mooie toekomst. Je krijgt een inkijkje in het leven van deze jongens. Hierbij vind ik het belangrijk om niet alleen de negatieve gebeurtenissen in beeld te brengen. Ook de hechte vriendschap tussen de jongens, de gezelligheid bij de lokale kapperszaak in de avond en het feit dat iedereen in de buurt elkaar kent, komen in de film naar voren.”

Over de maker

Edson da Conceicao (Rotterdam, 1987) studeerde in 2008 af aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Met zeven jaar ervaring bij verschillende departementen, werd hij in 2015 aangenomen als fictie-regisseur aan de Nederlandse Filmacademie.

In zijn derde jaar heeft Edson de korte film Eindhalte (2018) gemaakt die geselecteerd werd door meerdere festivals, waaronder Open Doek Rotterdam (finalist), Go Short, ShortCutz Amsterdam (nominatie beste acteur), Short Shorts Film Festival Asia en Joinville International Short Film Festival Brazil.

Tussen het derde en vierde jaar heeft Edson Safe Heaven (2019) geregisseerd die geselecteerd werd door ShortCutz, CineKid, North Dakota Human Rights Festival, Tryon International Film Festival (nominatie Best Student Film). De film won de prijs Best Cinematography op het A Show for a Change Festival.

In 2019 studeerde Edson af aan de Nederlandse Filmacademie met maar liefst twee korte films, Mania (2019) en Porfotto (2019).

Mania werd geselecteerd door het Buenos Aires International Film Festival (halve finale) en won de prijs Best Student Foreign Film en Best Visual Effects op het Upstate New York Horror Film Festival.

Porfotto is meerdere malen in de prijzen gevallen in Nederland. Op het Keep an Eye Filmacademie Festival heeft Porfotto de Topkapi Films Fictieprijs gewonnen voor Beste Fictie Film. De film ontving verder op het Da Bounce Film Festival de prijs voor Beste Acteur en Beste Film en was genomineerd voor de Tuschinski Award tijdens het Nederlands Film Festival. De film belandde daardoor in de top 3 beste afstudeerfilms van Nederland. Porfotto werd tevens genomineerd voor de AHK Eindwerkprijs 2019 en won op het Silk Road International Film Festival Ireland de prijs voor Best Student Live Action. Zowel Mania als Porfotto zijn in première gegaan op het Nederlands Film Festival 2019.

In 2020 schrijft en regisseert Edson een korte film samen met IJswater Films voor de 20e editie van KORT!. Deze zal tijdens het Nederlands Film Festival 2020 in première gaan. Daarnaast is Edson geselecteerd voor de scenario-ontwikkeling van Telefilm 2020, samen met IJswater Films.

Must-see, omdat:

 • 1. De film situaties laat zien waar problematische jeugdgroepen in verkeren.

 • 2. De diversiteit van de wijk Spangen goed in beeld gebracht is.

 • 3. De regisseur laat zien dat het mogelijk is om met film belangrijke alledaagse verhalen te vertellen.

“Ik vind dat er te weinig films worden gemaakt die de realiteit van het straatleven in Nederland in beeld brengen.”

Edson da Conceicao

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand