Pure Lucht

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Als Bas erachter komt dat alle mensen eigenlijk ballonnen zijn, prikt hij iedereen op straat lek. Tot hij Jacques raakt, een mens van vlees en bloed, die nu dood dreigt te bloeden. Bas probeert hem te redden, maar Jacques heeft andere plannen.

Cinetree & CineSud delen 'Pure Lucht'.

Over de film

Bas beleeft een bijzonder moment van intimiteit: hij zegt voor het eerst tegen zijn vriendin dat hij van haar houdt. Zij ook van hem. Maar net als hij zijn geluk niet op kan merkt hij iets raars. Haar huid kraakt als hij haar streelt en seks met haar is vreselijk. Elke beweging, elke aanraking schuurt en piept, en haar navel lijkt opeens verdacht veel op het tuutje van een ballon. Hij vlucht weg en op zijn vlucht prikt hij iedereen lek. Tot hij Jacques tegenkomt, die niet leegloopt met lucht, maar met bloed.

Regievisie

“Hoe mooier het moment is dat ik ervaar, hoe meer angstgevoelens me bekruipen,” vertelt regisseur Casper Buijtendijk. “Als ik de zon zie opkomen, als ik mijn kleine zusjes zie spelen, als ik in de ogen van mijn vriendin kijk … Hoe dichter ik bij een gevoel van schoonheid en verbinding kom, hoe meer ik verwijderd lijk te raken. Alsof ik juist op zulke momenten de kans krijg achter een dik gordijn te gluren en de wereld om me heen te zien voor wat het is: een soort wrede, holle grap. Alles voelt dan vreemd, leeg, nep. Alsof ik eigenlijk alleen ben. Alsof ik mijn zusjes of mijn vriendin zou kunnen prikken met een naald en ze uit elkaar zouden spatten als een ballon. Boem, weg. Een rubber velletje op de grond. Met Pure Lucht wil ik uitdrukking geven aan dit gevoel van verwondering, angst en absurditeit in het leven.”

“De omstandigheden en metaforen in Pure Lucht zijn surrealistisch en de toon is vaak absurd, maar ik denk dat het gevoel van de film eigenlijk heel herkenbaar is. De film gaat over eenzaamheid, over twee mensen die moeite hebben een connectie te voelen met iets echts, twee mensen die wortels zoeken. Ze hebben beiden het gevoel dat ze geen grip hebben op het leven, dat ze een constant slachtoffer zijn van de absurde gebeurtenissen die hen overkomen.”

“De fundamentele angst en eenzaamheid waar de film over gaat zijn volgens mij diep menselijk. De connectie die Bas zoekt is niet alleen een connectie in menselijk contact, maar een connectie met de wereld om zich heen en met zichzelf, naar betekenis in het leven. Met Pure Lucht willen we de kijkers uit hun stoelen tillen en meenemen in een absurde wereld, om ze daarna met hernieuwde waardering voor het leven terug de wereld in te sturen.”

Over de maker

Als kind kon Casper Buitendijk niet stoppen met tekenen. Maar toen hij een camera in zijn handen kreeg, verruilde hij zonder om te kijken de A4’tjes voor het witte doek. Hij ging direct na het VWO naar de Filmacademie en probeert films te maken die het publiek bespelen en verrassen. Zijn doel is uiteindelijk een vorm te vinden die hem in staat stelt zonder belemmeringen van logica de mystiek en verwarring van het dagelijks leven uit te drukken.

Must-see, omdat:

 • 1. De film magisch-realisme en de realiteit tot een nieuwe wereld weet te smelten.

 • 2. Casper Buijtendijk een getalenteerde regisseur is die de ruimte neemt om met filmische middelen te spelen om zo een balans te vinden tussen poëzie, verhaal en plot.

 • 3. Scenarist Caspar Smeets een gekke, humoristische, eigenzinnige stijl heeft die de kijker veel ruimte laat zaken zelf in te kleuren.

“Hoe mooier het moment is dat ik ervaar, hoe meer een angst me bekruipt.”

Casper Buitendijk

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand