Southwest

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Een Nederlandse vrouw van middelbare leeftijd leeft op zichzelf in het zuidwesten van Turkije, en helpt in het geheim vluchtelingen om (illegaal) Europa binnen te komen.

Cinetree deelt 'Southwest'

Over de film

Op een dag wordt een Nederlandse vrouw van middelbare leeftijd, die via haar woonplaats in het zuidwesten van Turkije in het geheim helpt vluchtelingen (illegaal) Europa binnen te komen, geconfronteerd met een roep om aandacht en hulp die van veel dichterbij komt. Plots staat de zoon die ze jaren eerder in Nederland heeft achtergelaten om haar roeping achterna te gaan voor haar neus.

“Mijn eerste volwaardige filmavontuur was gelijk een onvergetelijke ervaring: aan de west-Turkse kust, met een cast en crew uit Nederland, de VS, Turkije en Libanon, op Super 16mm-film, en met een urgent en gevoelig verhaal. Dat de film daarna met name in Amerika zo ongelooflijk goed werd ontvangen - we waren finalisten voor de Student Academy Award nota bene! - was een magische bonus, en een briljant begin voor mijn leven als filmmaker na het afronden van m’n studie,” vertelt regisseur Jordi Wijnalda.

Over de maker

Jordi Wijnalda (Haarlem, 1990) is voortdurend onder de indruk van het leven van alledag. Hij probeert een filmnomade te zijn, de wereld verkennend op zoek naar verhalen die simpelweg op het grote (of kleinere) scherm verteld móeten worden. Na zijn filmpassie ontwikkeld te hebben aan de Universiteit van Amsterdam, verhuisde hij in 2010 naar New York City, waar hij drie jaar later cum laude afstudeerde aan Columbia University met een masterdiploma in filmregie en -scenario. Zijn afstudeerfilm Southwest was genomineerd voor een Student Academy Award (2014) en werd o.a. vertoond bij het MoMA voor New Directors/New Films.

Eenmaal terug in Europa vertaalde hij zijn liefde voor film en mensen naar de korte films Now What? (2015), Lukas aan Zee (2016) en GILLES (2017). Hij werkt voor grensverleggende filmorganisaties als International Film Festival Rotterdam, werd geselecteerd voor de Artist Academy van het New York Film Festival, en heeft zijn speelfilmscript Foreigners (samen met Wander Theunis) ontwikkeld bij o.m. het Cine Qua Non Script Revision Lab (Mexico) en het Mediterranean Film Institute (Griekenland), met steun van het Nederlands Filmfonds. Naast die speelfilm werkt hij momenteel ook aan zijn eerste langspeelfilm, de Nederlandstalige Amerikaanse indieproductie One More For Luck, en ontwikkelt hij samen met producent Rogier Kramer de speelfilm Holland, Michigan.

Must-see, omdat:

 • 1. De film laat zien dat je idealen nastreven ook de nodige gevolgen voor je eigen leven heeft.

 • 2. Carine Crutzen met haar rol in deze film de Shortcutz Award won voor beste actrice.

 • 3. De film op een mooie wijze laat zien wat er gebeurt als je verward raakt met iets dat sterker is dan jij.

“Mijn eerste volwaardige filmavontuur was van A tot Z gelijk een onvergetelijke ervaring.”

Jordi Wijnalda

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand