Sprokkelhout

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Als Hans in een donker bos raakt opgescheept met de ongure Evert en Ria, wordt hij tot het uiterste toe op de proef gesteld.

Limburg Film Festival deelt 'Sprokkelhout'

Over de film

Sprokkelhout is een duister sprookje over manipulatie en gewetenswroeging.

In een koud en donker bos is Hans hout aan het sprokkelen, wanneer hij wordt overvallen door een bezoek van de ongure Evert en Ria, die ook hout beginnen te sprokkelen. Dat ze niet de beste sprokkelaars blijken te zijn, is zwak uitgedrukt.

Getroffen door medelijden, biedt Hans wat hout van zijn stapel aan. Gretig gaan Evert en Ria daar op in, maar wanneer ze al snel veel meer blijken te pakken dan Hans voor ogen had, komt hij erachter dat hij nog een lange weg te gaan heeft om van ze af te komen.

Sprokkelhout kwam tot stand in het kader van het Masterplan Filmtalent Limburg. Dit talentontwikkelingsprogramma heeft in de periode 2014-2016 jaarlijks drie korte films opgeleverd, gemaakt door talenten uit de grensregio Nederland - België - Duitsland. Veel van de makers zijn inmiddels bekende namen in de filmindustrie. Zo ook Lucas Camps, die onder meer vaste regisseur is bij de serie Spangas.

“Het idee voor Sprokkelhout is ontstaan in een droom,” vertelt Lucas. “Ik droomde dat ik hout was aan het sprokkelen en werd lastiggevallen door twee kleine ongure types die mijn hout opeisten. Toen ik wakker werd vond ik het zo'n gek absurdistisch sfeertje dat ik had meegemaakt, dat ik het meteen op ben gaan schrijven.”

In 2015-2016 kreeg hij vervolgens de kans de film daadwerkelijk te realiseren. "We hadden van tevoren bepaald dat we drie draaidagen nodig hadden. Meer zat er budgettair ook niet in. En op zich is drie draaidagen voor een film van 14 minuten best wel ruim, maar dit was een zware film om te draaien, want het moest eruit zien alsof het zich in een diep bos, ver weg van de bewoonde wereld afspeelde. Dus dat betekende al snel dat we ook daadwerkelijk in the middle of nowhere moesten filmen. Dat leverde nog allerlei spannende situaties op - zoals veel blubber, zonlicht terwijl dat niet gewenst was, geen toiletten en geen stroom - maar uiteindelijk is alles uitstekend verlopen."

Over de maker

Lucas Camps is scenarist en regisseur en wil met zijn films en series mensen laten lachen of ontroeren. Voordat hij regisseerde, werkte Lucas als productieleider en regie-assistent op diverse grote film- en televisiesets. In 2015 en 2016 regisseerde hij de korte films Groen, Glimp en Sprokkelhout die allen meerdere prijzen wonnen op (inter)nationale festivals. Sinds 2017 werkt Lucas als regisseur bij de succesvolle jeugdserie SpangaS en is hij bezig nieuwe formats te ontwikkelen.

Lucas Camps over Sprokkelhout

"Het idee voor Sprokkelhout is ontstaan in een droom. Ik droomde dat ik hout was aan het sprokkelen en werd lastiggevallen door twee kleine ongure types die mijn hout opeisten. Toen ik wakker werd vond ik het zo'n gek absurdistisch sfeertje dat ik had meegemaakt, dat ik het meteen op ben gaan schrijven. Pas in de zomer van 2015 werd het allemaal concreet toen Elbe Stevens en David Deprez me uitnodigden om een korte film voor het Masterplan Filmtalent Limburg te maken. Ik liet hen eerst een ander scenario lezen, daar waren ze minder overtuigd van en vervolgens liet ik hen een vroege versie van Sprokkelhout lezen. Dat zagen ze wel zitten. Vervolgens is er uiteraard nog een lang proces aan te pas gekomen om er een goed kloppend verhaal van te maken. De laatste versie was ongeveer een maand voor het draaien af."

Lees het hele interview hier.

Must-see, omdat:

 • 1. De film op een interessante manier een duister sprookje over manipulatie en gewetenswroeging vertelt.

 • 2. De dialogen en interactie tussen de karakters heerlijk absurdistisch zijn.

 • 3. Het verloop van het verhaal spannend en onverwacht is.

“Het idee voor Sprokkelhout is ontstaan in een droom.”

Lucas Camps (regisseur)

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand