The Atomic Soldiers

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

In Gouden Kalf-winnaar 'The Atomic Soldiers' vertellen de nog levende ooggetuigen voor het eerst over de Amerikaanse atoomproeven uit de jaren vijftig. Een indringende documentaire van filmmaker Morgan Knibbe ('Those Who Feel the Fire Burning') waar je gegarandeerd een brok van in de keel krijgt.

Cinetree deelt "The Atomic Soldiers"

Over de film

Een documentaire die je van begin tot eind aangrijpt? Heel vaak komt dat niet voor. The Atomic Soldiers is daarin een uitzondering. Deze indringende documentaire - waarbij je, zonder enige vorm van geluid, door de krachtige ogen van oorlogsveteranen kijkt - grijpt je vanaf de eerste seconde aan. Langzaam maar zeker beginnen de zogenoemde “Atomic Soldiers” tegen je te praten. Ze vullen elkaars verhaal bijna perfect aan; geen woord te veel of te weinig. Toch wordt al heel gauw duidelijk dat deze mannen niet zomaar iets hebben meegemaakt; zij dienden namelijk jarenlang als proefkonijnen voor de creatie van meedogenloze wapens: kernwapens, welteverstaan. Een absurde, onvoorstelbare wereld die helaas tot de bittere realiteit behoorde voor een grote groep onschuldige mannen. Na meer dan veertig jaar verplicht stilzwijgen, vertellen de atomic soldiers - als een van de laatste overlevenden - voor het eerst hun échte verhaal.

Over de maker

Grote kans dat je Morgan Knibbe kent van zijn met prijzen overladen documentaires Those Who Feel the Fire Burning en Shipwreck. Beide films behandelen het thema ‘vluchtelingen’ op een indrukwekkende wijze. Zo goed zelfs dat de film Those Who Feel the Fire Burning (net als The Atomic Soldiers) een Gouden Kalf in de wacht wist te slepen. Knibbe staat bekend om zijn krachtige, indringende documentaires en vindt het als maker belangrijk om urgente zaken als immigratieproblematiek, cultuurbotsingen en islamofobie te verbeelden in zijn films. Volgens Knibbe zijn dit onderwerpen die veel te weinig behandeld worden. Regie, scenario en camerawerk: het liefst doet Morgan Knibbe het allemaal zelf. En gelukkig maar! De resultaten zijn, op z’n zachts gezegd, verbluffend.

Must-see, omdat:

 • 1. Na meer dan veertig jaar verplicht stilzwijgen vertellen deze atomic soldiers (als een van de laatste overlevenden) voor het eerst hun échte verhaal.

 • 2. Geen woord te veel of te weinig: The Atomic Soldiers laat zien hoe weinig er nodig is om een belangrijk verhaal te vertellen.

 • 3.Filmmaker Morgan Knibbe voor dit korte document geheel terecht zijn tweede Gouden Kalf in ontvangst mocht nemen.

“It was completely daylight at midnight, brighter than the brightest day you ever saw.”

Frank Nunziata (Atomic Soldiers)

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand