The Walking Fish

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Een ambitieuze amfibievis wil de mensenwereld ontdekken. Haar droom is zo sterk, dat ze de fysieke beperkingen van haar vissenlichaam ontstijgt en transformeert in een mens. Maar zelfs als jonge vrouw blijft ze streven naar meer. Zal ze ooit tevreden zijn?

Cinetree & CineSud delen 'The Walking Fish'.

Over de film

The Walking Fish is een tragikomische korte film over ambitie, perfectie en zelfacceptatie. De 19 minuten durende film van Thessa Meijer vertelt het verhaal van een ambitieus zeewezen dat haar droom najaagt om bij de mensenwereld te horen. Maar zelfs als ze transformeert in een jonge vrouw, is Mutsumi niet tevreden.

Op het land komt ze in aanraking met nieuwe ambitieuze doelen: de mooiste zijn, een succesvolle carrière opbouwen, de ideale vriendin zijn. Zal ze ooit tevreden zijn, en in staat om te genieten van haar reis?

Mutsumi’s verhaal wordt verteld door de mensen die van haar houden zoals ze is: haar halfbroer Yori, haar “beste vriendin” Aki en haar vriendje Shogo. Rusteloos en ambitieus, blijft Mutsumi altijd zoeken naar meer. In haar streven naar perfectie verliest ze zicht op het hier-en-nu, en uiteindelijk ook het contact met zichzelf.

Regievisie

Het oorspronkelijke idee van Thessa Meijer voor The Walking Fish komt voort uit haar residentie bij het Holland House-project in Saga, Japan. Toen ze met het onderzoeken van de regio begon, ontdekte ze de “mutsugorou” – een slijkspringer. Deze vreemd uitziende amfibievis is het symbolische karakter of de “mascotte” van Saga. Thessa was meteen gefascineerd door het blauw-gevlekte, ouderwets-uitziende wezen.

Voor Meijer leken de mutsugorou’s bijna de ontbrekende schakel in de evolutie. Alsof ze halverwege op weg waren om vierbenige aardbewoners te worden, maar onderweg interesse verloren en besloten te blijven zoals ze waren: wandelende vissen.

Door deze gedachte vroeg Thessa zich af: wat als een van de mutsugorou’s in zijn huidige vorm ontevreden is, nieuwsgierig en ambitieus om te evolueren? Dit leidde tot de geboorte van het hoofdpersonage van de film, Mutsumi.

Toen het personage en het plot zich begonnen te ontwikkelen, kon Thessa zich steeds meer inleven in Mutsumi. Als onderdeel van een generatie die vaak wordt uitgeroepen als “generation perfect”, herkende ze het rusteloze gevoel van het niet tevreden zijn en het altijd naar streven naar meer. Met de film verkent ze de dunne lijn tussen gezonde ambitie en allesverslindende obsessie en onvrede.

De cast van The Walking Fish is een mix van professionele acteurs uit Tokyo en debuterende acteurs uit Saga Prefecture.

Over de maker

Thessa Meijer (1992) is een Nederlandse schrijver en regisseur uit Amsterdam. Ze studeerde in 2015 cum laude af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en ontving de Dioraphte Award van het Nederlands Film Festival en een Wildcard van het Nederlands Filmfonds. Wat volgde was een middellange televisiefilm, De dag dat mijn huis viel, en de korte films The Walking Fish, Heat en Nervosa.

De dag dat mijn huis viel werd op verschillende internationale festivals vertoond en geselecteerd voor de Debuutcompetitie op het Nederlands Film Festival. Haar videoclip Mind Dear ging in première op Nowness, werd vertoond op SXSW Film Festival en genomineerd voor een 3FM Award voor Beste Video.

Haar nieuwe korte film The Walking Fish, met HALAL, is gemaakt tijdens een Artist In Residence-project in Saga, Japan en was de Nederlandse inzending voor de Oscars van 2020.

Thessa ontwikkelt nu haar speelfilmdebuut Volcano Girl, die een Special Mention ontving op het Les Arcs Film Festival 2019. Haar werk wordt gekenmerkt door een dromerig magisch-realisme met een droge en humoristische ondertoon.

Must-see, omdat:

 • 1. De film fantastische elementen vermengt met een haast zakelijke verhaalvorm, die aan een documentaire doet denken.

 • 2. De film door een onafhankelijke commissie van Nederlandse filmprofessionals geselecteerd werd voor een kwalificatierun in de Verenigde Steden, om in aanmerking te komen voor de Academy Awards 2020 in de categorie “Short Film”.

 • 3. Het verhaal - ondanks zijn fantastische uitgangspunt - geworteld is in zorgen uit de “echte wereld” over ambitie, gedrevenheid en de ontevredenheid.

“This is her story.”

Aki (The Walking Fish)

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand