Under the Apple Tree

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Een overleden boer wordt begraven door zijn gehate broer, de dominee. Wormen bewonen het lijk en ontdekken dat ze er de volledige controle over hebben. De dode boer wordt wakker...

Cinetree & CineSud delen 'Under the Apple Tree'.

Over de film

Twee broers, een appelboer en een priester, wonen naast elkaar als buren. Helaas kunnen ze niet zo goed met elkaar overweg. De priester heeft genoeg van zijn boerenbroer en zijn lelijke appelboomgaard welke duizenden rotte appels laat vallen op zijn keurige kleine kerkhof.

De boer is een onhandige kerel, dronken van zelfgemaakte cider en heel ongelukkig. De appelbomen zijn verrot en de appels vol met wormen. Hij is bankroet, wanhopig en verafschuwd door zijn harteloze broer.

Op een stormachtige nacht pleegt de boer zelfmoord en hangt zichzelf op aan de tak van een van zijn appelbomen. Op dat moment ontmoeten we Aber, een dakloze worm, wanhopig op zoek naar beschutting tegen de regen en onweer. Alle appels lijken te worden bezet door wormen. Niemand laat hem binnen, zelfs zijn broer Crombie niet. Plots ontdekt Aber de dode boer, die als een enorme appel tussen de takken bungelt. Verrukt over zijn nieuwe, ruime huis kruipt Aber in het lijk.

Al snel ontdekt Aber dat hij de volledige controle heeft over het lijk van de boer, gewoon door bevelen te schreeuwen. Een verplaatsbaar huis, heel leuk! Na wat oefenen roept Aber ‘Hands up!’ en de handen van de dode boer schieten omhoog uit het graf ...

Wandelend over het kerkhof in zijn ‘woonwagen’ ontdekt Aber dat de priester alle appelbomen heeft gekapt. Hij is geschokt en begint zijn familie te zoeken: de dode boer komt aan de deur van de priesters te kloppen en gruwelijk grappige gebeurtenissen beginnen te gebeuren.

Regievisie

“Ik geniet van mist, regen, onweer, kou en modder. Vanaf de warme bank met bier en chips welteverstaan,” vertelt regisseur Erik van Schaaik. “Het is een uitdaging om je animatiepoppen in mist of regen te plaatsen, kletsnat en onder de modder. Het is allemaal zeer moeilijk te animeren in stop-motion. Maar juist dit hebben we gedaan! Under the Apple Tree is een heerlijk vieze, natte film.”

Over de maker

Erik van Schaaik is onder andere ook bekend door zijn eerste korte film Vent (2004) welke tijdens het Berlin International Film Festival een Special Mention ontving, de korte films The Phantom of the Cinema (2008), ST*CK! (2008) en de onderwijs series Deksels! (2002 - 2006) en Buitenspelen (2006 -2014).

Must-see, omdat:

 • 1. Under the Apple Tree een film is vol tegenstrijdigheden: bizar maar ontroerend; een verhaal over dieren maar met menselijk drama.

 • 2. Het verhaal om de innerlijke wereld draait, letterlijk en figuurlijk.

 • 3. De animatietechniek verbluffend mooi is.

“Nu ken je het geheim van ‘zombiedom’. Wij wormen besturen de doden.”

Nethy (Worm)

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand