Unlike Today

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Een ouder echtpaar vecht voor waardigheid, balancerend op de rand tussen hun oude en nieuwe leven.

Cinetree & CineSud delen 'Unlike Today'.

Over de film

Een ouder echtpaar vecht voor waardigheid, balancerend op de rand van hun vorige leven. Terwijl hun nieuwe bestaan wordt gedomineerd door ziekte en verpleging, verzetten ze zich tegen het afscheid van de realiteit die ze ooit kenden.

Regievisie

“Leeftijd is een ziekte waar we niet voor weg kunnen lopen. De wetenschap dat niets ooit meer hetzelfde zal zijn, verbaast ons; het verandert de tijd die we hebben in een wachtspel. Wachten op het grote niets. Wachten op het onvermijdelijke einde. Wat gebeurt er als we ons realiseren dat het grootste deel van ons leven al voorbij is? Wat volgt op de ontkenning, is een fase van strijd en voortdurende weerstand, totdat we ons overgeven. Sommige eerder, andere later, andere nooit.”

“In Unlike Today belicht ik een ouder echtpaar en hun dochter, waarbij ik langzaam de problemen onthul die onder de oppervlakte lagen. De onwil om op een bepaalde leeftijd hulp te aanvaarden. En de eenzaamheid die we voelen, terwijl we in een relatie leven.”

“De dood isoleert de stervende van de levenden. In dit geval lijkt dementie de gegeven tijd samen nog meer te versnellen. Het paar staat op het punt elkaar te verliezen, nog voordat een van hen overlijdt.”

“Door dit verhaal zo waarheidsgetrouw en realistisch mogelijk te vertellen, stel ik het publiek in staat om eigen ervaringen terug te halen met het helpen van familieleden en vrienden. Soms zijn we een hulpeloze toeschouwer terwijl iemand van wie we houden strijdt voor waardigheid.”

“Voor de generatie die oud genoeg is om over hun eigen leven na te denken, maar te jong om zich over te geven, is deze film een ​​voorbeeld van een keerpunt waar we allemaal op de een of andere manier mee te maken hebben. Het moment waarop we willen dat we de tijd terug kunnen draaien.”

Over de maker

Astrid Menzel werd in 1985 in Hamburg geboren en studeerde regie aan de Escola Superior de Teatro e Cinema (ESTC) in Lissabon, Portugal. Na als regie-assistent te hebben gewerkt voor internationale filmproducties in zowel Berlijn als Lissabon, concentreert ze zich nu op haar eigen artistieke ondernemingen, zoals de korte film Unlike Today en de aanstaande productie van haar documentairefilm Flausen im Kopf.

Must-see, omdat:

 • 1. De film niet voor niks met het Duitse “Prädikat bewonderd wertvoll” is bekroond: Unlike Today is met zijn sterke verhaal een bijzonder waardevol filmjuweel.

 • 2. De film momenten toont die zelden in films getoond worden, ook al spelen ze zich in veel huishoudens af.

 • 3. De film zonder verfraaiingen, maar nooit zonder achting, het dagelijks leven toont van mensen die steeds dichter bij het eind komen. Een lot dat uiteindelijk iedereen achtervolgt.

“Of course he’s breathing… otherwise he would be dead.”

Unlike Today

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand