Wegen

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Doordat mensen binnen één stad voortbewegen in hun eigen bekende leefwerelden, die ieder sterk van elkaar afwijken, ontstaat er een stadsplattegrond en muzikale compositie die gebaseerd is op de dynamiek van al deze dagelijkse levenswegen.

Cinetree deelt 'Wegen'.

Over de film

Doordat mensen binnen één stad (Nijmegen) zich voortbewegen in hun eigen bekende leefwerelden, die ieder sterk van elkaar afwijken, ontstaat er een stadsplattegrond en muzikale compositie die gebaseerd is op de dynamiek van al deze dagelijkse levenswegen.

“De film toont veel verschillende gezichten van de stad Nijmegen,” vertelt regisseur Harko Wubs. “We zien veel burgers in hun dagelijks leven en er zijn geen hoofdpersonages in de film. Voor elk van hen ziet de stad er totaal anders uit als ze zich verplaatsen binnen hun eigen bekende woonruimtes.”

“De film is een vrije interpretatie van het onderzoeksproject ‘Imaging the city’ van prof.dr. Henk van Houtum. In dit project maakt hij een stadsplattegrond die anders is dan de gebruikelijke kaart van territoria, huizen en landgoederen, omdat deze de bewegingen, emoties, identiteiten, gevoelens of activiteiten van mensen vastlegt, bijvoorbeeld met GPS-trackers. De film is een unieke samenwerking tussen sociale wetenschappen en (film)kunst.

“Het is geen traditionele wetenschappelijke film in die zin dat het alleen feiten en onderzoeksresultaten presenteert. In eerste instantie is het een manier om op te gaan in het leven en de gedachten van anderen. In dit geval inspireerde het onderzoeksproject me om een ​​wetenschappelijke visie te visualiseren en in filmtaal een verhaal over de wereld om ons heen te vertellen.”

Over de maker

Harko Wubs voltooide zijn studie film aan de AKV St. Joost in Breda in 2008. Sindsdien werkt hij als onafhankelijk filmmaker. Al zijn films werden geselecteerd op verschillende internationale filmfestivals en sommige films werden op televisie uitgezonden. Naast zijn werk als filmmaker, werkt hij als coördinator van de Europese Joris Ivens stichting.

Must-see, omdat:

 • 1. De muzikale compositie een aangename spanning creëert.

 • 2. De experimentele animaties van lijnen en punten op een interessante manier duidelijk maken hoeveel mensen iedere dag ons pad kruisen.

 • 3. De film een wetenschappelijke visie visualiseert in filmtaal om een verhaal over de wereld om ons heen te vertellen

“In eerste instantie is het een manier om op te gaan in het leven en de gedachten van anderen.”

Harko Wubs

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand