When We Were Strangers

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

When We Were Strangers is een experimenteel liefdesverhaal, waarbij de liefde langzaam verloren gaat.

Cinetree & CineSud delen 'When We Were Strangers'.

Over de film

When We Were Strangers is een experimenteel liefdesverhaal, waarbij de liefde langzaam verloren gaat. De film gaat over een stel dat elkaar ontmoet tijdens een huisfeestje. Ze worden verliefd en gaan samen op avontuur. Elke kamer in het huis staat voor een nieuwe fase in hun relatie. Ze leren elkaar steeds beter kennen.

Regievisie

When We Were Strangers is een vertaling van mijn eerdere relaties, waarbij de liefde langzaam verloren ging. In deze film vertegenwoordigt elke kamer een andere fase van een relatie en wordt de avond steeds verwarrender.”

“Het kleurrijke begin en het donkere einde vertellen hoe mijn zintuigen langzaam wegvielen. Het einde is niets vergeleken met het begin. Wanneer je verliefd bent, lijkt het alsof al je zintuigen hyperactief zijn. Het is alsof je geuren kunt horen, kleuren kunt proeven en geluid kunt voelen.”

“Als de liefde eindigt, gebeurt het tegenovergestelde. Je zintuigen vallen langzaam uit en je voelt je steeds vlakker worden. Dit laten we in deze korte experimentele film zien doormiddel van kleur, geluid en beweging, met een sterke focus op art direction. Elke kamer beweegt op een abstracte manier met de fases mee, waardoor er ruimte is voor een eigen interpretatie.”

Over de maker

Ayla Spaans (27) is een Amsterdamse regisseur die een oog heeft voor vintage tintjes en een grillige uitstraling. Haar werk is esthetisch, kleurrijk en heeft een achtergrond in de mode. Ze heeft een levenslange fascinatie voor schrijven, filmen en creëren.

Spaans groeide op in een gezin van tien mensen en had altijd de behoefte om haar gevoelens te uiten op papier, via mode of met videocamera's. Na haar studie mode en film aan de universiteit is Ayla's affiniteit voor set-curatie en styling een opvallende eigenschap in haar films.

Na haar afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten ging ze aan de slag als directeur bij een reclamebureau in Amsterdam. Ze werkte voor merken als Chupa Chups, Keune en Samsung.

In september 2019 debuteerde ze met haar eerste korte film When We Were Strangers op het Nederlands Film Festival. De film werd geselecteerd voor verschillende internationale festivals, waaronder ShortCutz, Berlin Commercial, La Jolla International Fashion Film Festival en The CinéFashion Film Awards.

Momenteel werkt Spaans als freelance regisseur en is ze bezig met het ontwikkelen van haar volgende korte film. Een verhaal over twee kinderen die vanwege hun thuissituatie aan de realiteit proberen te ontsnappen.

Must-see, omdat:

 • 1. De reis door een relatie waar de liefde verloren gaat op een heel bijzondere, emotionele en onleefbare manier verbeeldt wordt.

 • 2. De kleuren, de dans, het geluid en de beweging de kijker mee nemen in de gevoelens van de personages.

 • 3. De film veel verschillende, persoonlijke interpretaties toelaat.

“How could something so colorful be so cruel?”

Lila (When We Were Strangers)

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand