While She Waits

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

In een subtiele choreografie maakt een vrouw zich langzaam los van een vertrouwde en gestructureerde wereld, op het punt een wereld binnen te gaan die voor haar onbekend is.

Over de film

In een subtiele choreografie maakt een vrouw zich langzaam los van een vertrouwde en gestructureerde wereld, op het punt een wereld binnen te gaan die voor haar onbekend is. Terwijl ze wacht, wordt de emotionele transformatie tijdens de laatste maanden van haar zwangerschap in een poëtische en melancholische manier getoond. Wat gebeurt er tijdens het lange wachten tot het onbekende zichzelf onthult? En hoe brengen we een geboren kind op één lijn met onszelf als herboren moeder?

“Als je zwanger bent, is niets meer zoals het was,” zegt regisseuse Sonja Wyss. “Je herkent je eigen lijf niet meer, je herkent je emoties niet meer, je denken niet, alles ruikt en smaakt anders en opeens beweegt ook nog iets in je buik. Ja, je wist het, maar dat niet? Je wordt een ander mens, de hormonen maken je tot een ander, een onbekende voor jezelf.”

“Eerst vecht je ertegen, tegen je eigen onzekerheden en het onbekende wat er met je gebeurt. Je behoort niet meer tot diegene die je eerst was, maar bent ook nog niet datgene wat je zult worden. Een niemandsland, daar ben je en daar vecht je tegenaan. Totdat je je gewonnen geeft, want je hebt feitelijk ook geen keuze. En dan … dan ontstaat rust, vrede en word je één met het wezen in je buik en een met de loop van de natuur.”

Over de makers

Sonja Wyss (1967) is een gevestigd kunstenaar en woont en werkt in Amsterdam. Ze werd geboren in de Bahama's en studeerde Beeldende Kunst in Zwitserland, Nederland en in de Verenigde Staten voordat ze haar Master of Film studie aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam voltooide. Haar video-installaties en experimentele films worden internationaal getoond bij gerenommeerde galerieën, in musea en op film festivals.

Wyss werkt zowel met installaties als film met daarin elementen die als een rode draad door haar oeuvre lopen. Ze put uit herinneringen, fantasieën en associaties. Haar fascinatie ligt in twee hoofdthema's: fragiele schoonheid en het verlies van onschuld. In de verhalen die ze vertelt, ligt vaak een spanning op de loer, net onder het oppervlak van het meer prominente narratief. Ze legt situaties nooit uit, maar geeft ze des te meer prachtig weer.

Jorijn Vriesendorp (1987) is een Nederlandse danseres en actrice. In 2008 studeerde ze af aan de Theaterschool (jazz/musical) te Amsterdam. Ruim een jaar later ontving ze haar diploma moderne dans aan de prestigieuze Victorian College of the Arts Melbourne, Australië.

Jorijn is werkzaam als freelance performer in de dans, theater én film wereld. Ze werkte de afgelopen jaren nauw samen met (inter)nationale choreografen en theaterregisseurs zoals Liliane Brakema (NNT), Cecilia Moisio, Stephanie Lake, Falk Richter (Schaubühne Berlin, Schauspiel Frankfurt) en dansgezelschappen Chunky Move (Australië) en Anouk van Dijk DC (NL).

In (dans) films ligt haar passie en is ze te zien in het werk van filmregisseurs Sonja Wyss (While She Waits, She/Her), Helgi Jonsson (Landbrot), Lucas van Woerkum (The Firebird), Judith Knubben, Nina Aaldering, Rob Lücker en de internationale film Baden Baden van Rachel Lang.

Sinds 2016 is Jorijn bezig met het ontwikkelen van eigen werk (live en film) waarin ze aspecten van het moederschap als thema gebruikt in haar werk, zoals Matrescence (2016) en While She Waits (2019). “Sonja is de regisseur van deze film. Ik vroeg haar om samen met mij aan While She Waits te werken, omdat ik Sonja's werk erg mooi vind en kwetsbaar met een poëtisch tintje.”

Must-see, omdat:

 • 1. De film op een poëtisch manier zwangerschap en de creatie van leven verbeeldt.

 • 2. De film de achtbaan van gevoelens en emotionele verwarring van een vrouw in verwachting invoelbaar maakt.

 • 3. De choreografie het ‘niemandsland’ waar een zwangere vrouw zich in begeeft prachtig weergeeft.

“Er groeit een mens in jou - hoe bizar en bijzonder is dat.”

Sonja Wyss

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand