Zeepaard

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Op de dag van haar abortus zoekt Dana haar eigen manier om in het reine te komen met haar beslissing.

Cinetree & CineSud delen 'Zeepaard'.

Over de film

Wanneer Dana een klein stipje ziet knipperen op het zwart-witscherm dat een echo van haar baarmoeder toont, kan ze er niet meer omheen. Ze is zwanger. Dana besluit om de zwangerschap te beëindigen.

Op de dag van de abortus ontmoet Dana vrouwen die elk op hun eigen manier met de behandeling omgaan. De een is paniekerig, de ander zelfverzekerd. Dana doet het anders. Ze wil de foto van haar embryo bestuderen. Ze wil op de dag van haar abortus de term ‘moeder’ over haar lippen krijgen. Ze wil nog één keer de stem van haar partner horen, tegen wie ze liegt. Ze wil beleven. Alleen zo lukt het haar om deze dag door te komen.

Regievisie

“De film Zeepaard volgt een vrouw die op de dag van haar abortus een eigen manier zoekt om in het reine te komen met haar beslissing,” vertelt regisseuse Nathalie Bruijns. “Ze observeert de andere vrouwen, op zoek naar wat ze zelf moet voelen. Ze durft alles toe te laten, inclusief haar twijfels. Zeepaard gaat over de absurditeit en complexheid die zo’n dag met zich meebrengt en over ons proces van keuzes maken.”

“Ik ben geïntrigeerd door keuzeprocessen. Zijn wij als mens in staat om grote levenskeuzes ter plekke bewust te maken? Of is ‘kiezen’ eigenlijk een verhaal wat zich achteraf ontwikkelt? En impliceert kiezen niet dat er, naast een juiste beslissing, ook een verkeerde bestaat? Het concept van een bepalende beslissing maken geloof ik maar half. Ik denk niet dat mensen goede beslissers zijn. Ik denk eerder dat wij beleven. We zien dingen, horen, proeven, voelen. Aan de hand van deze ervaringen vertellen we een verhaal, achteraf. Hoe we overleven hangt meer af van de kwaliteit van ons verhaal, dan van onze keuzes.”

Over de maker

Natalie Bruijns is in 2012 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, afdeling Regie Fictie. De eerste jaren na haar afstuderen heeft ze voornamelijk op de set gewerkt als regieassistent voor televisie en film.

Natalie ontwikkelde zichzelf tot documentairemaakster en regisseerde voor de serie Titaantjes. Op dit moment werkt ze aan een bioscoopdocumentaire voor de jeugd. Zeepaard is haar debuut op het gebied van de korte fictiefilm.

Must-see, omdat:

 • 1. Abortus een verworven recht is, maar tegelijkertijd ook nog een taboe.

 • 2. De film over alle tegenstrijdigheden gaat die een emotionele ingreep als een abortus met zich meebrengt.

 • 3. De film niet alleen over de algemeen ethische vraag van een abortus draait, maar ook over de absurditeit en complexiteit die zo’n keuze met zich meebrengt.

“Zijn wij als mens in staat om grote levenskeuzes ter plekke bewust te maken?”

Natalie Bruijns

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand