Background image

Nieuws, events, artikelen en meer…

Nu op Cinetree

Oktober

I love HER

2022 was en is, een bewogen jaar voor vrouwen. Van sociëteit tot multimedia platformen en zelfs tot aan het hogere gerechtshof: de rechten, kansen en gelijkheid van vrouwen werden flink op de proef gesteld. Mijn naam is Sophie Dros, ik ben filmmaker en deze maand gastredacteur bij Cinetree. Samen met team Cinetree presenteren we ’I love HER’ - een maand vol verhalen van vrouwen over de hele wereld die opstaan, taboes doorbreken en ons een nieuw tijdperk inleiden.

Met trots mag ik ook mijn meest recente documentaire Sisterhood met jullie delen. Een documentaire over vrouwenemancipatie anno nu. Later deze maand komen we terug met het HER Film Festival en kijken we acht films die stuk voor stuk, op hun eigen manier, ons eraan te herinneren dat we samen sterker zijn dan we voor mogelijk houden.

Veel kijkplezier, gastredacteur Sophie

Themafilms

Zij aan zij

Sisterhood

 • 2021
 • Documentaire
 • 71 minuten

Wat betekent het om vrouw te zijn anno 2022? Welke dagelijkste confrontaties komen daarbij kijken? In Sisterhood gaat Sophie Dros in gesprek met vier uitgesproken vrouwen rond hun dertigste en een groep jonge meisjes. Ze bespreken onderwerpen die vrouwen vaak ontwijken: het oordelen over elkaar, menstruatieschaamte, en grensoverschrijdend gedrag.

RBG

 • 2018
 • Documentary, Biography
 • 98 minuten

Al sinds 1993 zet rechter Ruth Bader Ginsburg zich in voor gendergelijkheid en de rechten van minderheden. In 2022 zijn we helaas nog steeds niet op de plek die Ginsburg voor ogen had, maar haar acties en onuitputtelijke kracht hebben ons in ieder geval een flink stuk vooruit geholpen. Bekijk haar uitzonderlijke verhaal in deze Oscarwaardige documentaire RBG.

Te zien vanaf 11 oktober in het abonnement

Girl

 • 2018
 • Drama
 • 105 minuten

Balletopleidingen staan erom bekend ongelofelijk zwaar te zijn. Stel je eens voor hoe het moet zijn als je hieraan begint tijdens je gendertransitie? De gevoelige en oprechte film Girl – gebaseerd op een waargebeurd verhaal - brengt dit fenomenaal in beeld. Wees voorbereid om te lachen, te huilen en volledig meegezogen te worden in dit veelgeprezen drama.

Artikelen & video’s

Uitgelicht

"Kijk het samen met je man of vriend. Het is geen vingerwijzend portret. Zoveel mogelijk mensen moeten dit gewoon zien." - Filmmaker Sophie Dros over Sisterhood

Cinetree Original: Ode aan de Vrouw

In deze Cinetree Original brengen we samen met dichter Jesse Laport een ode aan de vrouw. Want laten we even de tijd nemen… voor haar.

I’m every woman

Wat zijn er ongelofelijk veel mooie films met vrouwen in de hoofdrol, dat moeten we vieren! En wat kunnen we veel leren van al deze verhalen, want het vrouwelijke perspectief is nog steeds ondergerepresenteerd in de filmwereld. Gelukkig komt daar steeds meer verandering in en kunnen we vaker genieten van waanzinnige films geregisseerd door vrouwen en films met vrouwen in de hoofdrol.

In gesprek met Gaite over Beast

‘‘Ik vond het belangrijk dat ik pas iets zou maken als ik zeker wist dat ik een helder beeld had over wat ik wilde vertellen en hoe precies. Beast is daar de eerste uitwerking van.’’

Onze filmprogrammeur Anne belde met Gaite en vroeg haar het hemd van lijf over het ontstaan van haar korte filmdebuut Beast.I love HER in je oren?

Bij elke film hoort een goede soundtrack. Daarom delen wij elke themamaand een custom made Spotify playlist om ook ná het kijken van de films in de sferen van ons maandthema te blijven. Veel luisterplezier!

Huurfilms

Vers uit de bios

Nowhere Special

 • 2021
 • Drama
 • 96 minuten

Hoe vertel je aan je kind dat je terminaal ziek bent? Dit waargebeurde verhaal gaat over de vijfendertig-jarige glazenwasser John, een alleenstaande vader, die op zoektocht gaat naar het perfecte adoptiegezin voor zijn zoontje. Nowhere Special is een indringend Brits drama die een unieke en diepgaande blik werpt op de dood, door de ogen van een ouder.

Illusions Perdues

 • 2020
 • Drama, History, Romance
 • 151 minuten

In 1821 arriveert Lucien de Rubempré (César-winnaar Benjamin Voisin) in Parijs als een gevoelige, idealistische jonge dichter die vastbesloten is een roman te schrijven die naam zal maken. Indrukwekkend kostuumdrama dat gebaseerd werd op de gelijknamige driedelige roman van Balzac.

Belle

 • 2021
 • Animation, Drama
 • 122 minuten

Belle vertelt het verhaal van de eerste, voorzichtige stappen in de wereld van een verlegen en zelfbewuste tiener genaamd Suzu. Via de virtuele wereld van "U" en haar muzikale avatar Belle, bevrijdt ze zich van haar angsten en ontdekt ze eindelijk haar ware zelf.

Filmclub met een missie

Het is ons doel om niet alleen de mooiste films uit te kiezen, maar deze ook te voorzien van context. Ons team van schrijvers en filmmakers gaat daarom regelmatig op onderzoek uit om extra informatie te vinden over de thema’s die wij belangrijk vinden, zodat we nog meer over deze belangrijke onderwerpen met jullie kunnen delen!