Background image

Nieuws, events, artikelen en meer…

Nu op Cinetree

November

The story of us

Van de sterren tot de straat. In november reizen we af naar onze planeet. Ga mee naar de maan met documentaire Earthrise of zoom uit in Voyage of Time waar verteller Cate Blanchett ons meeneemt rond de aarde door de ogen van filmfilosoof Terrence Malick. Dichterbij huis zoomen we in met De Wilde Stad, welke dieren zien we als we eens wat meer om ons heen zouden kijken? Last but not least verkennen we, samen met twee jonge activisten, onze rol in de klimaatcrisis. Dit doen we met de documentaire Animal (het langverwachte vervolg op Cinetree-favoriet Tomorrow van Cyril Dion).

Veel kijkplezier, Impactmanager Eefke

Themafilms

Van de sterren tot de straat

Animal

 • 2021
 • Documentary
 • 105 minuten

Na Tomorrow is filmmaker Cyril Dion terug met Animal. Samen met twee jonge activisten laat hij opnieuw zien hoe de wereld eraan toe is en wat we kunnen en eigenlijk moeten doen. Een film die laat zien dat alles is verbonden en we de dieren nodig hebben om te overleven. Een inspirerende, maar ook schokkende reis langs o.a. langs antropoloog & bioloog Jane Goodall en haar chimpansees.

The Glass Castle

 • 2017
 • Drama, Biography
 • 127 minuten

Voor de liefhebbers van Captain Fantastic is hier The Glass Castle. Een wild, waargebeurd verhaal over twee ouders (gespeeld door de grandioze Brie Larson en Woody Harrelson) die hun kinderen op een wel erg onconventionele manier opvoeden. Zonder vaste thuisbasis of educatie en met enorm veel vrijheid. The Glass Castle is een openhartig drama gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat je aan het denken zet over familierelaties en hoe hiermee om te gaan.

De Wilde Stad

 • 2018
 • Documentary
 • 85 minuten

Heb je in Amsterdam ooit gekeken naar de planten en dieren? Als in, heb je ooit écht gekeken naar dit leven? Naar alles wat daar plaatsvindt? Nee, wij ook niet echt. Gelukkig maakte documentairemaker Mark Verkerk (De Nieuwe Wildernis) een hilarische, mooie én educatieve documentaire over deze geheime ‘onderwereld’ van Amsterdam. De Wilde Stad verkent Amsterdam door de ogen van kat Abatutu - die Amsterdam op z’n pootje kent.

Artikelen & video’s

Uitgelicht

Her Climate Stories

In deze serie delen we de verhalen van drie vrouwen, die ieder op hun eigen manier in actie komen in de klimaatcrisis. Binnen hun gemeenschappen in Kenia, Brazilië en Nederland, maar ook daarbuiten zetten zij zich in voor hun gedeelde missie.

Impactmanager Eefke van de Wouw over Earthrise: 'Deze film helpt om uit te zoomen uit de dagelijkse problemen en eens te zien waar we ons eigenlijk bevinden met z'n allen. Je voelt je verbonden met wat je ziet, dat maakte me heel gelukkig.'

Grootse Dingen

Een tragikomische korte film over klimaatverandering en ons onvermogen om altijd het 'goede' voor de wereld te doen.

Twee activisten ontmoeten een anarchist die hen wil helpen bij hun missies om de wereld te verbeteren. Onzeker over het wat en hoe, beginnen ze te twijfelen of ze überhaupt een verschil kunnen maken - totdat hun nieuwe vriend een radicaal plan voorstelt.

Fijne film, foute maker - het kijkersdilemma

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in de filmwereld en de gevolgen van jouw ‘view’.

Dit artikel over het kijkersdilemma van schrijver Amal verwoordt een dilemma waar wij, de mensen achter Cinetree, veel mee bezig zijn. We bespreken dit dilemma regelmatig binnen ons team, met curators én met Cinetree-leden.

Het blijft een moeilijk dilemma, ook voor ons als filmplatform. Wij geloven in de kracht van de filmclub dus als jij, als Cinetree-lid, iets ziet wat wij over het hoofd hebben gezien: stuur dan een mail naar info@cinetree.nl.The story of us in je oren?

Bij elke film hoort een goede soundtrack. Daarom delen wij elke themamaand een custom made Spotify playlist om ook ná het kijken van de films in de sferen van ons maandthema te blijven. Veel luisterplezier!

Huurfilms

Vers uit de bios

Délicieux

 • 2021
 • Drama
 • 112 minuten

Restaurants zijn niet meer weg te denken vandaag de dag. Toch ontstonden ze pas in de 18e eeuw. In een klein dorpje op het Franse platteland ontstaat vlak voor de Franse Revolutie het eerste restaurant zoals wij dat nu kennen. Délicieux neemt je mee in een wondere mix van politieke ontwikkelingen en culinaire hoogstandjes.

Encore

 • 2022
 • Drama
 • 117 minuten

Regisseur Cédric Klapisch, bekend van Retour en Bourgogne, is terug met de bijzondere balletfilm Encore ( ook wel bekend als En Corps). Élise is een 26-jarige balletdanseres die na een val hoort dat ze waarschijnlijk nooit meer zou kunnen dansen. Klassiek ballet en moderne dans komen samen in een verhaal over hoop dat zich afspeelt tussen Bretagne en Parijs.

Un autre monde

 • 2021
 • Drama
 • 96 minuten

Vincent Lindon, winnaar van ‘beste acteur’ tijdens Cannes, vormt opnieuw een team met Stéphane Brizé in deze zenuwslopende kijk op een fabrieksbaas die gedwongen wordt een deel van zijn personeel te ontslaan. Een indringend Frans drama over de moeilijke keuzes die gemaakt moeten worden in het leven.

Filmclub met een missie

Het is ons doel om niet alleen de mooiste films uit te kiezen, maar deze ook te voorzien van context. Ons team van schrijvers en filmmakers gaat daarom regelmatig op onderzoek uit om extra informatie te vinden over de thema’s die wij belangrijk vinden, zodat we nog meer over deze belangrijke onderwerpen met jullie kunnen delen!