Background image

December

Samen thuis

Tijdens de feestmaand staat verbinding centraal, zeker nu we (weer) samen thuis zitten. Juist in deze tijd vol polarisatie en verdeling, in een tijd dat we elkaar minder kunnen zien en ontmoeten, is het van belang dat we begripvol blijven naar elkaar. Bij Cinetree geloven we dat verhalen en films daarbij kunnen helpen, omdat ze ons een ander perspectief tonen. Deze verhalen hopen wij in december met jullie te delen én te bespreken in onze wekelijkse Samen thuis Filmclub (waar we online samenkomen met onze leden en curators).

Samen thuis

De films die ons verbinden

Rondom elk maandthema programmeren we minimaal 3 films die op hun eigen manier aansluiten op de thematiek. Deze maand kijken we naar het intieme familieverhaal C’est ça l’amour, de Oscarwinnende kerstklassieker Fanny & Alexander en Le Ballon Rouge; een kort, magisch verhaal dat licht brengt in ieders huiskamer.

Le ballon rouge

 • 1956
 • Comedy, Drama
 • 32 minuten

Een eigenzinnige rode ballon legt contact met een jongetje. Samen dwalen zij door de straten van Parijs. Het magische Le Ballon Rouge serveert in een half uur een rijk spectrum aan emoties en neemt je even mee terug naar je kindertijd.

C'est ça l'amour

 • 2018
 • Comedy, Drama
 • 98 minuten

Wanneer Mario na twintig jaar huwelijk verlaten wordt door zijn vrouw Armelle, komt de zorg voor het gezin plotseling op hem aan. Mario probeert zichzelf te herpakken, maar heeft geen idee wat hij moet met twee puberende dochters. Intiem, ontwapenend familiedrama over liefde en loslaten.

Fanny and Alexander

 • 1982
 • Drama
 • 188 minuten

Helena is de matriarch van de theatrale familie Ekdahl, die zichzelf vooral kenmerkt door open- en eerlijkheid. Deze viervoudige Oscarwinnaar van Ingmar Bergman is een van zijn bekendste meesterwerken én de perfecte film voor een regenachtige zondag.

Uitgelicht

Deze maand kijken we samen

Het is ons doel om niet alleen de mooiste films uit te kiezen, maar deze ook te voorzien van context. Ons team van schrijvers en filmmakers gaat daarom maandelijks op onderzoek uit om extra informatie te vinden over de films en thema’s, zodat we nog meer over deze belangrijke onderwerpen met jullie kunnen delen!

Fijne films voor de feestdagen

De feestdagen zijn natuurlijk hét moment om te genieten van de mooiste films - of dat nou alleen, met vrienden, je geliefde of het hele gezin is. Om het kiezen van een geschikte film wat eenvoudiger te maken, zetten wij onze persoonlijke kerstfavorieten voor jou op een rij!

De kracht van een verhaal

Tijdens mijn stage bij Cinetree leerde ik hoe film als geen ander middel gebruikt kan worden om mensen te raken. Een goede film opent je ogen, verheldert, verrijkt en verbaast. Maar misschien nog belangrijker is dat een goed verhaal herkenbaar is - niks is immers zo fijn als een film zien en denken: ‘Hé, ik ben niet alleen’.

Meet the curators: onze curators vertellen over de verbindende kracht van film

Cinetree giftcard: the gift that keeps on giving

Persoonlijke cadeaus zijn de leukste cadeaus – en wat is er nou persoonlijker dan de films waar je gek op bent?Speciaal voor de feestdagen bestel je bij ons een feestelijke giftcard voor 3 maanden, een half jaar of een jaar lang Cinetree!

Huurfilms

Meer zien?

Naast de films in onze maandprogrammering hebben we op Cinetree een huurcollectie, waar je de mooiste films uit ons archief & de nieuwste pareltjes, vers uit de bioscoop, vindt. Hier lichten we 3 huurfilms uit die op het thema van deze maand aansluiten.

Hope

 • 2019
 • Drama, Romance
 • 130 minuten

Na een succesvolle danstour keert de Noorse Anja terug naar huis om met haar kinderen en partner Tomas (Stellan Skarsgård) kerst te vieren. Maar dan krijgt ze het slechtste nieuws dat je kunt krijgen: ze heeft een hersentumor en de vooruitzichten zijn allesbehalve goed. Wat gebeurt er met de liefde wanneer je nog maar drie maanden te leven hebt?

Carol

 • 2015
 • Drama, Romance
 • 118 minuten

In Carol reizen we af naar het New York van de jaren vijftig, waar de piepjonge Thérèse als een blok valt voor de charmante (veel oudere) Carol. Maar het is 1952: homoseksualiteit is nog verboden in Amerika. Een beeldschone film die je achterlaat met pijn in het hart.

Deze film is samen met Les Choristes en Home for Christmas onderdeel van de Cinetree top 3 best bekeken kerstfilms aller tijden.

Minoes

 • 2001
 • Comedy, Family, Fantasy
 • 86 minuten

In Minoes verandert poes Minoes (Carice van Houten) plotseling in een jonge vrouw. Dat is natuurlijk even wennen, maar ze merkt al snel dat het vrouw-zijn ook zo z’n voordelen heeft. Een kinderklassieker van Annie M.G. Schmidt, maar dan voor jong én oud.