Background image

Uit de schaduw

Samen met onze stichting Get it done vragen we aandacht voor het taboe op psychische aandoeningen. Met deze campagne willen wij iedereen aanmoedigen om hun eigen ervaring te delen en zo, samen met ons, meer openheid te creëren. Cinetree-founder Hanna Verboom deelt haar persoonlijke verhaal in de door haar geproduceerde Original Uit de schaduw.

Kijk Cinetree Original

Cinetree & Get it done

Samen uit de schaduw

Wist je dat maar liefst 43,5% van de Nederlands met een psychische aandoening te maken krijgt? Hanna deelt haar persoonlijke verhaal in de Cinetree Original Uit de schaduw, maar we hopen met deze campagne ook anderen te kunnen aanmoedigen om hun ervaringen te delen. Ten slotte kunnen we alleen samen meer openheid creëren.

Hanna Verboom: bipolaire stoornis
“Soms kijk je naar jezelf
En denk je dat je niet
Veel mensen kent
En is het moeilijk te beseffen
Dat je in eenzaam voelen
Niet eenzaam bent”
Bente Hoogeveen

Themafilms

Te zien op Cinetree

Rondom elk maandthema programmeren we minimaal 3 films die op hun eigen manier aansluiten op het thema. Deze maand zijn dat Paterson, een poëtische film met Adam Driver over de schoonheid van de simpele dingen, animatiefilm Mind My Mind (over een autistische jongen die verliefd wordt) en het prachtige Blue Jasmine met Cate Blanchett in de hoofdrol.

Paterson

  • 2016
  • Comedy, Drama, Romance
  • 118 minuten

Paterson (Adam Driver) is buschauffeur in Paterson, New Jersey. Hij woont samen met zijn grote liefde Laura en leeft volgens een vaste routine. Saai? Paterson vindt het allesbehalve dat. Een ode aan het dagelijks leven dat, geheel terecht, genomineerd werd voor een Gouden Palm.

Mind My Mind

  • 2019
  • Animation, Short, Comedy, Drama
  • 29 minuten

De autistische Chris probeert in het dagelijkse leven zijn obsessie voor modelvliegtuigjes te verhullen. Hans, het mannetje in zijn hoofd, helpt hem daarbij. Samen gaan ze de sociale en emotionele uitdagingen van het leven aan in Mind My Mind.

Blue Jasmine

  • 2013
  • Drama, Comedy
  • 98 minuten

Jasmine geniet van haar leven als socialite in New York, totdat haar leven uiteenvalt. De hopenloosheid van haar situatie brengt vlagen van oncontroleerbare angst met zich mee waar Jasmine dag in dag uit mee worstelt.

Artikelen, Originals, Docu’s

Uitgelicht

Het is ons doel om niet alleen de mooiste films uit te kiezen, maar deze ook te voorzien van context. Ons team van schrijvers gaat daarom maandelijks op onderzoek uit om extra informatie te vinden over onze films en thema’s, zodat we nog meer over deze belangrijke onderwerpen met jullie kunnen delen.

Prof. dr. Evelien Brouwers vertelt over haar onderzoeken naar stigmatisering bij psychische aandoeningen, specifiek in relatie tot werk

De wereld van Lars von Trier

Regisseur Lars von Trier kampt al jarenlang met angsten, dwangstoornissen en depressies - en dat laat hij veelvuldig terugkomen in zijn films. Zijn nieuwere films laten vaak een duistere kant van de menselijke psyche zien, waarmee Von Trier vraagtekens bij de heersende moraal zet: wat is goed, wat is kwaad, en waarom eigenlijk? Wie bepaalt dat? Belangrijke thema’s voor de regisseur.

Masterclass met psychiater Dirk de Wachter

Tegenwoordig zien we het volgens psychiater Dirk de Wachter als noodzaak om zoveel mogelijk 'zelf' te doen. Hulp vragen of op naasten leunen is bijna een taboe geworden. Toch zijn het juist de tijden van angst en onzekerheid dat we naar elkaar moeten omzien en, als het ware, elkaars psychiater moeten zijn. Want alleen samen, staan we sterk.

Filmmaker Angelo Raaijmakers studeerde in 2015 af met zijn korte film "Droefgeest": een persoonlijke fantasy-film over de depressie van zijn vader, en over hoe zijn blik als kind op zijn vader daardoor veranderde. Mentale (on)gezondheid is een belangrijk thema in Angelo's werk. Met ''Droefgeest'' probeerde Angelo de onzichtbare, maar o-zo-voelbare depressie een gezicht te geven.

“Het is normaal om
niet normaal te zijn.”

Jesse Laport
Thijs (25) peddelde afgelopen zomer 42 kilometer om aandacht te vragen voor depressies. Wil je weten waarom?