5 keer based on a true story

Door Corstiaan van Pelt • 30 apr 2018

Wist jij dat de film American Hustle op een waargebeurd verhaal gebaseerd is? Wij bij Cinetree zijn dol op dit soort films, daarom zochten wij vijf andere ‘based on a true story’ verhalen voor je uit.

1. The Imitation Game

Het waargebeurde verhaal van analist Alan Turin, de man die tijdens de Tweede Wereldoorlog met een team van wiskundigen de Enigma-code probeerde te kraken. Met in de hoofdrol Benedict Cumberbatch en de prachtige Keira Knightley. Een goede geschiedenisles verpakt in een elegant Hollywood-jasje. Wat wil je nog meer?

2. Der Siebente Kontinent

De woorden ‘gebaseerd op een waargebeurd verhaal’ prijken op menig filmposter en trailer – toch zijn de uiteindelijke films niet altijd even origineel. Der Siebente Kontinent is wat dat betreft een uitzondering: in de categorie stranger than fiction zien we een gezin dat een besluit neemt tot systematische en rigoureuze omslag. Michael Haneke (Amour) baseerde deze film op een verhaal dat hij in de krant las over een gezin dat hun huis had afgebroken en daarna collectief zelfmoord pleegde.

3. Control

Control is een zeer stijlvol geschoten biografische film over het leven van Ian Curtis, de frontman van het welbekende Joy Division. De film is het regiedebuut van de legendarisch Nederlandse fotograaf Anton Corbijn en volgt het leven van Curtis van 1972 tot zijn vroegtijdige dood in 1980. De introverte tiener die aan het begin van de film medicijnen steelt van bejaarden om high te worden, is aan het eind een cultheld met een snel groter wordende schare fans. Het gevoelige portret van Corbijn laat zien dat Curtis altijd dezelfde jongen bleef: getalenteerd en vol ambitie, maar ook honkvast en onzeker.

4. Achtste Groepers Huilen Niet

In de succesvolle boekverfilming Achtste Groepers Huilen Niet volgen we de levenslustige Akkie die zich niet gauw op haar kop laat zitten. Zelfs als zij de diagnose leukemie krijgt weet zij haar optimisme en energie te behouden. Schrijver Jacques Vriens baseerde het verhaal op een meisje dat vroeger bij hem in de klas zat toen hij werkzaam was als basisschoolleraar.

5. Die Welt

Die Welt is niet helemaal op waarheid gebaseerd, maar kan gezien worden als een opzienbarende hybride tussen documentaire en fictie. We volgen Abdallah, een jonge DVD-verkoper in het Tunis van na de Jasmijnrevolutie, die ervan droomt te ontsnappen naar Europa. Filmmaker Alex Pitstra vroeg zich af hoe zijn leven eruit had gezien als hij niet bij zijn Friese moeder, maar bij zijn Tunesische vader was opgegroeid. Dit onderzocht hij op een bijzondere manier: hij koos een jonge acteur uit die hij mee liet schrijven aan zijn film en daarna liet meespelen met zijn eigen familie die geen van allen acteerervaring hadden. Het resultaat? Een bijzondere film die met de ene voet in documentaire staat en met de andere in een onbevangen verbeelding.