Aankomen en afvallen met Christian Bale

Door Corstiaan van Pelt • 1 mei 2018

De grote ster in American Hustle is Christian Bale. Hij speelt Irving Rosenfeld, een oplichter vol charme, een toupetje en… een buikje. Waarom dat bijzonder is? Omdat Christian Bale constant van uiterlijk verandert! Voor de ene film is hij super gespierd, voor de volgende graatmager. Wat drijft hem om een lichamelijke metamorfose te ondergaan voor iedere rol?

Christian begon op te vallen toen hij voor de film The Machinist (2004) zo rigoureus afviel dat hij nog meer 55 kilo woog. Dwang van de regisseur? Nee hoor, Bale kon zich gewoon niet voorstellen hoe hij de rol van industriële werker overtuigend kon neerzetten zonder daadwerkelijk zo mager te worden. Zonder hulp van een diëtiste verhongerde hij zichzelf net zo lang totdat hij vond dat hij er goed genoeg uitzag.

De verbazing was groot toen hij amper een jaar later Batman speelde in Batman Begins. Binnen een aantal maanden was hij aangekomen van 55 naar 86 kilogram en had hij een imposante borstkas gekweekt. Toen Christopher Nolan hem zag, vroeg hij hem zelfs om een beetje minder gespierd te worden omdat hij anders niet in het Batman kostuum zou passen!

Dit patroon van aankomen en afvallen zette Bale in de komende jaren voort. Kort na Batman Begins (2005) viel hij 25 kilo af om een Amerikaanse straaljagerpiloot te spelen in Rescue Dawn (2006), om twee jaar later weer als super gespierde, 90 kilo zware Batman in The Dark Knight (2008) te spelen. Twee jaar later viel hij weer 25 kilo af om als bokser in The Fighter (2010) te spelen, een rol waar hij zijn eerste Oscar mee zou winnen. Vervolgens kwam hij weer 25 kilo aan om Batman in The Dark Knight Rises (2012) te spelen.

Nu denk je misschien: is dit wel gezond? Je kan toch niet constant aankomen en afvallen? Nee, en dat lijkt Bale nu ook te beseffen. Hoewel hij de invloed van deze sterke gewichtsschommelingen nooit echt doorhad, merkte hij voor zijn laatste film Hostiles (2017) dat het niet helemaal zonder (psychologische) consequenties ging. Zodoende besloot hij om toch maar met een diëtist samen te gaan werken om het proces zo gezond mogelijk te laten verlopen.

Jaloers geworden op zijn discipline? Laten we in ieder geval genieten van de indrukwekkende filmprestaties die hij iedere keer weer neerzet en beseffen dat het buikje dat hij in American Hustle heeft, niet het resultaat is van lui op de bank hangen, maar van 100% toewijding voor het vak!