Cinetree tipt het Movies That Matter Festival

Door Corstiaan van Pelt • 13 feb 2018

Van 23 tot en met 31 maart in het Filmhuis Den Haag en het Theater aan het Spui.

Ben je op zoek naar films die je horizon verbreden? Durf je in de wereld van mensenrechten te stappen en aan de hand van films en debatten je denken te verruimen? Dan is het Movies that Matter Festival iets voor jou! Van 23 tot en met 31 maart vindt dit festival plaats in het Filmhuis Den Haag en het Theater aan het Spui. Het festival wordt jaarlijks georganiseerd en presenteert een gevarieerd programma van zo’n zeventig speelfilms en documentaires over mensenrechten en de schending daarvan. Wij bij Cinetree zijn fan van dit festival, omdat wij het belangrijk vinden dat sociaal geëngageerde films een podium krijgen.

Het Movies that Matter festival presenteert veel verschillende thema’s waaruit je kunt kiezen. Enkele thema programma’s van dit jaar zijn Second Sex, over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, Save the Planet, over de dilemma’s die gepaard gaan met de strijd voor een duurzame wereld en Resist!, over de strijd van groepen of individuen voor een ideaal dat zij nastreven. Naast films, vind je in het programma dagelijkse talkshows, muziekoptredens en exposities. Genoeg te kiezen dus.

Wil je na het zien van een heftige film over mensenrechten er graag over door praten? Na afloop van de meeste filmvertoningen zijn er uitgebreide verdieping programma's. In debatten, Q&A-sessies, workshops, talkshows, seminars en masterclasses met gasten uit binnen- en buitenland krijg je de kans om met de filmmakers in gesprek te gaan en je denken verder aan te scherpen. Zo is er bijvoorbeeld een Masterclass van Kathryne Bomberger, directeur-generaal van de Internationale Commissie voor Vermiste Personen, waarin zij aan de hand van filmfragmenten over haar werk vertelt. Deze verdiepende programma’s bieden een unieke kans om over je eigen grenzen te kijken en zijn een waardevolle aanvulling op de films.

De artistiek directeur van het festival is Dirk van der Straaten, al jarenlang een van onze curators waar we blindelings op kunnen vertrouwen. Krachtig aan Dirk’s keuzes is de hang naar sociaal engagement, terwijl zijn oren en ogen altijd gescherpt staan op goed gemaakte film. Benieuwd naar een film die hij voor ons gekozen heeft? Kijk dan naar dit filmpje waarin hij vertelt over Beginners, een intieme film over het conflict van een zoon die als zijn vader na 38 jaar huwelijk uit de kast komt, ook te horen krijgt dat hij terminaal ziek is.