Cinetree tipt - Movies that Matter Festival 2019

Door Laura Messina • 12 mrt 2019

Movies that Matter Festival betekent: ruim een week lang feest voor liefhebbers van goede films! Tijdens het jaarlijks terugkerende festival zie je de beste, mooiste en belangrijkste films en documentaires, kun je Q&A’s bijwonen, workshops volgen en nog veel meer. In dit artikel vind je Cinetree’s persoonlijke highlights!

Openingsavond: Nederlandse première Goldie

Op vrijdag 22 maart wordt het festival geopend en wel door de Nederlandse première van Goldie, de eerste internationale film van regisseur Sam de Jong. Sam kennen we natuurlijk van het eigenzinnige Prins, waarmee hij een paar jaar geleden hoge ogen gooide en hij heel terecht twee Gouden Kalveren voor won. Ook Goldie belooft veel goeds: de film ging tijdens het Filmfestival van Berlijn in première, en kaarten voor de vertoning tijdens het Movies that Matter Festival waren direct uitverkocht. Wij zijn enorm benieuwd naar dit nieuwe werk van Sam de Jong!

P.S. wist je dat 'Prins' te zien is bij ons op Cinetree? Olivia Lonsdale vertelt waarom je deze film echt gezien moet hebben!

Actuele thema's in de schijnwerpers

Het Movies That Matter Festival belicht altijd meerdere actuele thema’s. Dit jaar zijn dat bijvoorbeeld On the Move (over migratie), Save the Planet (over de strijd voor een duurzame wereld), LGBT+, FemmeTastic (over ongelijke behandeling van vrouwen) en Extreme Democracy (over democratie en populisme). Binnen die thema’s staan er zo’n 70 films op het programma, dus er is genoeg keuze!

BlacKkKlansman

Een van de films die je zeker niet missen mag is het Oscarwinnende BlacKkKlansman, over een politieman uit Colorado Springs die er als eerste Afro-Amerikaanse agent in slaagde om te infiltreren in de Ku Klux Klan. Een bijzondere film van Spike Lee, met een ongelooflijk verhaal dat je in de meeste geschiedenisboeken niet tegenkomt.

Cold War

Een andere favoriet is Cold War: een prachtig Pools liefdesverhaal over een onmogelijke liefde in onmogelijke tijden: twee mensen met verschillende achtergronden en verschillende karakters, die totaal niet bij elkaar passen maar toch ook niet zonder elkaar kunnen. De film ging in première op het Cannes Filmfestival, en kreeg daarna een staande ovatie van maar liefst 18(!) minuten lang. Regisseur Pawel Pawlikowski (Ida, My Summer of Love) werd daarna dan ook bekroond tot beste regisseur. En mocht je er nou niet aan toe komen om Cold War tijdens het Movies that Matter Festival te kijken, hebben we goed nieuws: je kan de film binnenkort ook op Cinetree kijken! Nog heel eventjes wachten...

Girl

Een andere film die wordt vertoond en echt het benoemen waard is, is het Belgische Girl. Deze film gaat over de vijftienjarige Lara, die droomt van een carrière als ballerina. Haar lichaam stribbelt echter tegen, want Lara is geboren als jongen. Samen met haar vader trotseert de wereld. Wij waren zelf enorm onder de indruk van Girl, en dat gevoel werd bevestigd door de critici. Tijdens het Filmfestival van Cannes sleepte de film verschillende prijzen in de wacht en ook Girl werd beloond met een minutenlange staande ovatie. Dit is er dus ook één die je zeker moet bekijken tijdens het festival!

Het festival vindt dit jaar plaats van 22 t/m 30 maart in Theater aan het Spui in Den Haag. Op de website van Movies that Matter vind je meer informatie. Zien we je daar?