De kracht van Isabelle Huppert

Door Corstiaan van Pelt • 27 mrt 2018

Wie is deze actrice en wat is er zo fijn aan haar spel?

Voor de Fransen is Isabelle Huppert geen onbekende. Sinds de jaren ‘70 is Huppert te zien in Franse filmproducties, toch brak ze internationaal pas echt door met een Oscarnominatie voor haar rol in de film Elle van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven. Wie is deze actrice en wat is er zo fijn aan haar spel?

Het belang van de rollen die ze kiest

Isabelle Huppert staat er om bekend dat ze vaak voor rollen kiest die moreel complex en soms zelfs moeilijk om naar te kijken zijn. Zo speelde ze in Elle een vrouw die verkracht wordt, maar besluit om geen aangifte te doen en in plaats daarvan op wraak zint. Toch zitten haar karakters vol humor en ironie. Bijvoorbeeld in de film L’Avenir, waarin ze een filosofiedocent speelt die ondanks alle crisissen in haar leven, haar gevoel voor eigenwaarde nooit verliest. Het zijn rollen die niet elke actrice zou aandurven, maar Isabelle deinst er niet voor terug.

Haar ongelimiteerde zelfvertrouwen in het spelen

Huppert haar grote kracht is dat ze ongelooflijk veel zelfvertrouwen in haar acteertalent heeft. Zo zei ze ooit tegen de Financial Times: “Ik heb absoluut vertrouwen in mijn acteertalenten, sinds het begin al. Het klinkt misschien arrogant. Maar ik twijfel nooit. Ik heb absoluut geen angst. Ik heb ongelimiteerd zelfvertrouwen. Er zijn veel situaties waar ik niet zo zelfverzekerd ben, ik schaam me er niet voor om dat te zeggen. Maar acteren is nooit een obstakel. Ik doe het zonder na te denken.”

Het subtiele minimalistische acteerwerk

Het acteerwerk van Isabelle omschrijven in een woord? Minimalistisch! Zonder twijfel. Zelden zal je haar in een tirade zien uitbarsten, het zijn juist die subtiele lichaamsbewegingen waaruit je de emotie die ze wil overbrengen kan afleiden. Ze beschouwt acteren als het weglaten van alle poespas. “Kijk maar naar de mensen op straat”, zegt ze, “de lege blikken in hun ogen.” “Dat vertelt me dat ik in principe minder moet doen. Mensen observeren dwingt me ertoe minder te doen, in plaats van meer.”

Dat minimalistische acteren voelt voor de ene kil en afstandelijk en voor de ander juist elegant en imponerend. Paul Verhoeven omschreef Huppert eens als een pure Brechtische actrice, waarmee hij bedoelde dat ze afstand creëert tussen haar en het publiek, zonder het publiek proberen te verleiden of haar sympathie voor zich te winnen. Het is een eigenschap waar Europese regisseurs meer van houden dan Amerikaanse, zo speelde Huppert in maar maar vijf Hollywoodfilms. Ze beseft dan ook dat haar fijngevoeligheid iets typisch Frans is. “Soms zie ik Amerikaans acteerwerk en dan denk ik bij mezelf: "Ze missen iets, ze missen het lef om niks te zijn. Het lef om te luisteren, om een uitdrukkingsloos gezicht te hebben” (New York Times, 2016)

Nieuwsgierig geworden naar films met Isabelle Huppert?

Dat komt goed uit, want we hebben er een aantal voor je op Cinetree! Kijk bijvoorbeeld eens naar L'Avenir, waarin Isabelle de rol van een vrouw speelt die naast haar moeder, ook haar man verliest. Of naar Louder than Bombs, een intrigerend drama over twee broers die op een verschillende manier omgaan met de dood van hun moeder. Of naar _Amour,_over de liefde van een echtpaar dat vecht tegen de genadeloze klappen die de ouderdom uitdeelt. Stuk voor stuk must sees waarin je verrast zult worden door deze veelzijdige actrice!

"I always thought that's the exact metaphor, the perfect metaphor for acting. To go blind, to ignore the danger, and to totally trust."

Isabelle Huppert