De mooiste bioscopen ter wereld

Door Redactie • 27 feb 2018

Voor de reizigers onder ons hebben wij een lijst gemaakt met een aantal adembenemende bioscopen.

Cineteca de el Matadero – Madrid, Spanje

Een oud slachthuis omgetoverd tot bioscoop? Je vindt het in Madrid. Het is het enige theater in Spanje dat gespecialiseerd is in documentaire films. Het kost bijna niks om een mooie documentaire te kijken hier, de kaartjes gaan voor maar €3,50 al over de toonbank. Dompel jezelf onder in de ontzettend mooie zaal. Gaan dus!

KINO - Rotterdam, Nederland

Het nieuwste filmtheater in de Maasstad is KINO. Deze bioscoop is door twee Amsterdammers opgericht in het oude LantarenVenster in de Gouvernestraat. Naast de prachtige marmeren vloer in de foyer vind je in de bioscoopzalen toffe 70s printjes op het tapijt. Naast de nieuwste filmhuisfilms kan je hier ook terecht komen voor heerlijke gerechten uit de keuken.

Cinémathèque Française – Parijs, Frankrijk

Weekendje Parijs op de planning? Ga dan vooral langs het kubistische bouwwerk van architect Frank Gehry in Parijs. In dit gebouw bevinden zich drie filmzalen, een bibliotheek, een boekenwinkel en een grote bistro in de kelder. Ook vind je hier een museum, met het grootste filmarchief ter wereld. Zo hebben ze beeldmateriaal uit de tijd van de gebroeders Lumière en een hele sectie over de geboorte van de cinema.

Raj Mandir Cinema – Jaipur, India

Zin in een echte Bollywood ervaring? Ga dan naar de Taj Mahal van de Indiase film. Het filmtheater dat bekend staat als de parel van Jaipur. Kijk je ogen uit in de lobby van het Raj Mandir Cinema. Deze is namelijk bedekt met juwelen en biedt toegang tot een auditorium dat doet denken aan een paleis, groot genoeg voor 1.237 knotsgekke filmfans. Je moet er even voor reizen, maar dan maak je wel een echte Bollywood bioscoop mee.

EYE - Amsterdam, Nederland

Een futuristische architectonisch pareltje aan de noordkant van het IJ dat naast een filmmuseum ook nog eens een bioscoop heeft. Neem een bezoekje aan de wisselende tentoonstellingen of ga lekker lunchen met uitzicht over het water. Of doe mee met onze winactie om volgende week naar de gerestaureerde versie van de film ‘’Les uns et les autres’’ te gaan.

Secret Cinema - London, Verenigd Koninkrijk

Ben je ergens tussen 21 maart en 10 juni 2018 in Londen? Schrijf je dan gauw in voor een onvergetelijke filmervaring van Secret Cinema. Cinewat? Secret Cinema is een bijzondere, geheime bioscoop. De meeste locaties, tijden en films worden niet eerder aangekondigd dan op de dag waarop de film gaat draaien. Naast reguliere voorstellingen, biedt Secret Cinema ook meeslepende filmervaringen, zoals het kijken naar The Shawshank Redemption van achter tralies, of een met spoken doorspekte rollenspel presentatie van Ghostbusters. De enige manier waarop je kan deelnemen aan deze speelse en onvoorspelbare filmclub is door je te registreren op de Secret Cinema website.

Busan Cinema Center – Busan, Zuid-Korea

Ben jij ook verliefd geworden op Zuid-Korea na de Olympische Winterspelen? Mocht je een trip op de planning hebben staan, ga dan ook even naar futuristische Busan Cinema Center in de zuidelijke stad Busan. Het lijkt wel een kathedraal, zo imposant is dit bouwwerk in Zuid-Korea. 40.000 LED lichtjes verlichten de immense dwarsligger, die zo groot is als een voetbalveld. Het kostte maar liefst €150 miljoen om deze bioscoop te bouwen, maar dan heb je ook wat!