De Oscars komen eraan, dit zijn onze favorieten!

Door Corstiaan van Pelt • 1 mrt 2018

Zondag is het zover! De uitreiking van alweer de 90e Oscars. Een op-en-top Amerikaans event, waar heel wat mooie historische momenten zijn geschreven. Blijf jij wakker om tot zes uur 's ochtends de uitreiking via Net5 te kijken? Wij hebben alvast de kanshebbers voor je op een rij gezet.

Call Me By Your Name

Onze absolute favoriet? Call Me By Your Name! De nieuwste film van Luca Guadagnino, ook wel bekend als 'de Italiaanse meester van de verleiding'. De film gaat over de 17-jarige Elio, zoon van een professor uit Italië, die verliefd wordt op de zelfverzekerde Oliver en zijn vriendschap langzaam ziet veranderen in een relatie die zijn leven op zijn kop zet. Zin in 'n film a la Call Me By Your Name? Probeer dan A Bigger Splash en Io Sono L'Amore! Of iets meer te weten komen over de stijl van Luca Guadagnino? Lees dan dit artikel eens.

Darkest Hour

Zal een Engelsman een Amerikaans filmevenement winnen? Het meeslepende Darkest Hour van de Engelsman Joe Wright is in ieder geval een grote kanshebber. De film brengt je terug naar het Engeland van de jaren 40 waar Winston Churchill premier wordt en moet beslissen of hij met Hitler in zee gaat of stug door blijft vechten.

Dunkirk

Als Dunkirk geen prijs wint weten wij het ook niet meer. Dit epische oorlogsverhaal is in maar liefst negen categorieën genomineerd en vertelt over de evacuatie van driehonderdduizend geallieerden die omringd door Duitsers, in de val zitten op de stranden van Duinkerk. Een historisch verhaal, verteld door Christopher Nolan vanuit het land, de zee en de lucht. En met een Nederlands tintje, want sommige scènes zijn in Urk opgenomen.

Lady Bird

Lady Bird, het regiedebuut van actrice Greta Gerwig. Over een bijzondere moeder-dochter relatie, die je nog lang zal bijblijven! Het verhaal speelt zich af in Sacramento en gaat over Christine die zich afzet tegen de hoge verwachtingen van haar moeder, zichzelf Lady Bird noemt en zo snel mogelijk naar de oostkust van de VS wilt gaan. Hoe mooi zou het zijn als Gerwig met haar eerste film meteen een Oscar wint?

The Post

Ook veteraan Steven Spielberg maakt weer kans op 'n beeldje! Geheel terecht, vinden wij. The Post is actueler dan ooit en vertelt over de dreigende censuur van The Washington Post door het Witte Huis ten tijde dat Ronald Reagan president was. Met in de hoofdrollen Tom Hanks en Meryl Streep, die voor de 21e keer in haar loopbaan genomineerd is voor een Oscar. Een record!

The Shape of Water

Waarom zijn we bang voor monsters onder ons bed maar belanden we stiekem met ze onder de lakens? Je ziet het in The Shape of Water, een werkelijk-waar be-to-ve-rend mooi sprookje voor volwassenen dat in maar liefst 14 (!) categorieën is genomineerd.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri is een rauwe, politiek geladen film met in de hoofdrol een moeder die constant boos lijkt te zijn, en toch een lach op je gezicht zal toveren. Die moeder wordt gespeeld door Frances McDormand, die voor haar knappe acteerwerk genomineerd is in de categorie Best Actress.

The Square

In de categorie Best Foreign Film maakt o.a. The Square kans op een Oscar. Deze Zweedse film van Ruben Östlund (Turist) gaat over een prestigieus Zweeds museum dat een controversieel kunstwerk wil tentoonstellen: The Square. De controverse zorgt ervoor dat de museumdirecteur niet alleen door een professionele, maar ook een persoonlijke crisis heen moet gaan. Goed nieuws: deze film zie je binnenkort bij ons!

En de Nederlandse inbreng deze Oscars? Maar liefst twee Nederlanders maken kans op een prestigieus beeldje: Hoyte van Hoytema, voor zijn camerawerk in Dunkirk. En Arjen Tuiten, voor zijn make-up en haarwerk in Wonder. Fingers crossed!

Ps. Wist je dat de langste staande ovatie ooit tijdens de Oscars voor Charlie Chaplin was in 1972? Maar liefst 12 minuten klapte het publiek voor Chaplin, die een Honorary Award kreeg voor zijn oeuvre.