De zomerse wereld van regisseur Luca Guadagnino

Door Corstiaan van Pelt • 27 feb 2018

Voor broeierige films vol lust, verlangen en losbrekende personages, is Luca Guadagnino jouw regisseur bij uitstek!

In dit artikel duiken we in de wereld van Luca aan de hand van drie films: Io sono l'Amore, A Bigger Splash en Call Me By Your Name. Waarom deze drie? Omdat er is iets bijzonders mee aan de hand is: ze draaien allemaal om menselijk verlangen en de verrassende krachten die vrijkomen als je aan je verlangen toegeeft.

Io Sono l’Amore (2009) gaat over de vrouw (Tilda Swinton) van een steenrijke Italiaanse zakenman, die verliefd wordt op een jonge kok die ervan droomt om zijn eigen restaurant te openen. Als de vrouw toegeeft aan haar verlangens voor de jonge kok, komt er een bevrijdende, maar tegelijkertijd destructieve kracht in haar vrij. Moet ze haar man, en daarmee haar gezin, opgeven voor deze nieuwe vlam?

Een andere typisch broeierige Guadagnino film is A Bigger Splash (2015). De film gaat over een vrouwelijke rockster (Marianne Lane) die met haar vriend op een eiland uitrust van haar tournee, totdat haar ex opeens langs komt met zijn dochter en de verhoudingen op zijn kop zet. Guadagnino laat in deze film zien hoe verlangen naar het verleden een mens kan beklemmen, hem gevangen kan houden en plezier in het heden ontneemt. Guadagnino laat daarnaast op een pijnlijke manier zien dat die nostalgie in werkelijkheid eigenlijk stukken minder rooskleurig was, dan dat ze in je herinnering lijkt.

Zijn grootste hit? Dat is natuurlijk het veelbekroonde Call Me By Your Name! De film gaat over de 17-jarige Elio die verliefd wordt op de oudere Oliver, een onderzoeksassistent die gehuurd is door zijn vader. Als Elio toegeeft aan zijn verlangens voor Oliver, komt er een zelfontdekkende kracht bij hem naar boven: hij maakt de relatie met zijn vriendin uit en springt in het diepe met Oliver. Op deze manier presenteert Guadagnino het luisteren naar je verlangens als een manier om bij je ware zelf terecht te komen.

Luca Guadagnino werkt graag samen met Tilda Swinton, de actrice die je misschien kent als de heks uit Narnia of de knappe vampier uit Only Lovers Left Alive. Voor de film Io Sono l’Amore leerde ze zelfs speciaal Russisch en Italiaans, om het karakter overtuigend te kunnen spelen. In interviews met Tilda en Luca zie je dat het goede vrienden zijn: ze lachen veel met elkaar en hebben veel respect voor elkaars kunde.

Alle drie de films hebben heel kenmerkend camerawerk. Je ziet veel lange shots met veel camerabeweging. Soms is er opeens een snelle draai naar links of rechts om een bepaald personage in beeld te krijgen, alsof de camera naar iemand op zoek is. Andere keren zoomt de camera langdurig in of uit, waardoor je er als kijker niet aan ontkomt om in de emotie meegezogen te worden (in vaktermen ook wel top zoom genoemd).

Luca houdt van de zomer. In alle drie de films spatten de kleur en de warmte van het scherm. Zeker bij A Bigger Splash en Call Me By Your Name krijg je een sterk verlangen naar de vakantie, zo mooi zijn de zonovergoten beelden die je ziet. De zomer speelt naast een esthetische, ook een praktische rol in de film: mannen met ontblote bovenlichamen en vrouwen in mooie bikini’s lenen zich uitstekend om lust en verlangens op te wekken.

Zwembaden! Luca houdt ook van zwembaden. Ze zijn een terugkerend symbool in alle drie de films. Het valt op dat er veel plottwisten in zwembaden gebeuren. Mensen die in zwembaden sterven, of mensen die in zwembaden vallen.

Opvallend is de visie van Guadagnino op het concept van ‘familie’. Familiebanden worden soms zonder pardon doorgesneden, en de ouders in de films zijn meestal vrijdenkend en modern. Ze leggen hun kinderen geen restricties op, maar supporten vooral. Het leidt ertoe dat de bloedband soms onder druk komt te staan, omdat de individuele keuzes centraal staan. In een interview hierover zei Luca: ‘I’ve always been drawn to artists and people who choose their own way of life, instead of being chosen by the lives that people want for them’. Dit klinkt natuurlijk heel mooi, maar kan ook betekenen dat je breekt met je ouders vanwege de verwachtingen die ze van je hebben.

Voor zomerse films vol lust, verlangen en losbrekende personages, is Luca Guadagnino jouw regisseur bij uitstek! Of je nu een liefdesdrama tegen de achtergrond van een Italiaans familie imperium wilt zien (Io Sono l’Amore), een uit de hand gelopen vakantie van een rockster (A Bigger Splash) of een super-intiem en relevant coming of age verhaal van Elio (Call Me By Your Name), met Luca ben je aan het juiste adres.

“I'm incredibly inspired by the goofy edginess of teenagers and young people.”

Luca Guadagnino