Deze films draaien nú in de bios en móet je zien

Door Corstiaan van Pelt • 14 jun 2018

Ook wij kijken sommige films liever in de bioscoop. Welke films nú draaien en je móet zien? Wij zochten het voor je uit.

1. 2001: A Space Odyssey

Ooit wel eens van deze film gehoord? Nee? Nou, niet zo vreemd, want deze film kwam eigenlijk vijftig jaar geleden al uit. Maar ook stiekem best wel raar als je ‘m niet gezien hebt, want deze film wordt gezien als dé film die alle films daarna veranderde. Het verhaal speelt zich af in de ruimte, waarin een computer, HAL-9000, niet meer naar de astronauten wil luisteren. Vijftig jaar later blijkt deze film actueler te zijn dan ooit! Gemaakt door de legendarische Stanley Kubrick.

2. Utøya 22. Juli

Op het Noorse eiland Utøya vond op 22 juli 2011 een verschrikkelijke aanslag plaats op de kinderen van een schoolkamp. Deze film is een verslag van die gruwelijke aanval en volgt in één take van 72 minutende 18-jarige Kaja en haar zoektocht naar haar zusje. Aangrijpend!

3. Isle of Dogs

Een nieuwe Wes Anderson? Daar worden wij blij van! Zijn nieuwste film is in stop-motion gemaakt en gaat over een Japans eiland waar door de corrupte burgemeester van een naburige stad alle honden naar worden verbannen. Zelfs de zoon van de burgemeester, de 12-jarige Atari, moet zijn viervoeter afstaan. Ingesproken door een absolute sterrencast met onder andere Bryan Cranston, Scarlett Johansson (hoe mooi is haar stem?!) en Bill Murray.

4. The Death of Stalin

Een Sovjetdictator, politieke chaos, paranoia en intrige: is dat om te lachen? In deze zwarte komedie zien we de achterkamertjeshuichelarij die ontstaat als Stalin sterft en iemand zijn opvolger moet worden. Iedereen probeert vooral zijn eigen hachje te redden. Gemaakt door de Britse regisseur Armando Iannucci die bekend staat om zijn kracht om satire om te toveren naar bloedserieuze realiteit.

5. Gabriel e a montanha

Je kent ze vast wel: vrienden die gaan backpacken en vol verhalen terugkomen over hoe ze de wereld en vooral zichzelf ontdekt hebben. Bloedirritant, nietwaar? De Braziliaanse filmmaker Fellipe Barbosa verfilmt het laatste jaar van zijn schoolvriend Gabriel Buchmann, die in 2009 een wereldreis ondernam voordat hij naar de universiteit zou gaan. Tijdens een gehaaste klim in het Mulanjemassief in het Afrikaanse Malawi verongelukte zijn vriend, zijn levenloze lichaam werd pas dagen later door de lokale bevolking gevonden. Barbosa besloot als een herinnering aan zijn leven deze film te maken, die en passant de vluchtigheid van het rugzaktoerisme aan de kaak stelt.