Deze films moet je zien op filmfestival Berlinale

Door Corstiaan van Pelt • 15 feb 2018

Om te beginnen met Isle of Dogs, de nieuwste film van Wes Anderson.

Vandaag gaat de 68e editie van het Internationaal Film Festival Berlijn van start, beter bekend als de Berlinale. Een week lang draaien er meer dan 400 films voor het grootste festivalpubliek ter wereld: een half miljoen bezoekers in 10 dagen tijd.

Het festival trapt af met de film Isle of Dogs, geregisseerd door één van onze favoriete regisseurs: Wes Anderson. De film is een stop-motion animatie over de odyssee van een jongen die op zoek is naar zijn hond. Voor zijn eerste animatiefilm sinds Fantastic Mr. Fox (2009), liet Wes Anderson zich naar verluidt inspireren door de werken van de Japanse regisseur Akira Kurosawa.

Trailer Isle of Dogs, de nieuwste film van Wes Anderson

Op het festival draaien ook een aantal films van Nederlandse bodem. Zo is er een in het Duits nagesynchroniseerde versie van de hitfilm Dikkertje Dap (Mein Freund, die Giraffe), de documentaire Ceres van Janet van den Brand over vier kinderen uit verschillende Zeeuwse boerengezinnen, en de nieuwste film van Nanouk Leopold (49), Cobain. De hoofdrol in Cobain wordt vertolkt door Bas Keizer (19), een van de Rotterdamse straat geplukte jongen zonder acteerervaring. Op de vraag van een Volkskrant-journalist aan Nanouk Leopold wat het filmfestival tot nu toe voor haar carrière heeft betekend, antwoordde ze: ‘bestaansrecht’. Mooi dat het filmfestival op deze manier bescherming aan goede, maar wat minder populaire filmmakers geeft!

De jury dit jaar bestaat onder anderen uit de Duitse regisseur Tom Tykwer (Netflix serie Sense8), de Franse actrice Cécile de France (Hereafter) en de Japanse componist Ryuichi Sakamoto (The Revenant). Zij zullen samen met 3 andere juryleden beslissen welke film er dit jaar met de Gouden Beer vandoor gaat. Een kanshebber voor de hoofdprijs is het Noorse Utøya 22. juli van Erik Poppe. De film volgt de 18-jarige Kaja, in de 12 minuten voor de extreemrechtse terrorist Anders Breivik zijn eerste kogel afvoert.

Een andere film die beslist in de gaten gehouden moet worden is Eva, van Benoît Jacquot. Voor Eva beet hij zich vast in een roman over een toneelschrijver die met een mysterieuze schone in een chalet raakt verzeild. De titelrol wordt gespeeld door Isabelle Huppert, die bij ons te zien is in de films Louder Than Bombs, L’avenir en het terecht bejubelde Amour die nu te zien is in onze filmclub. Curator Halina Reijn vertelt je hier waarom dit een van haar lievelingsfilms is.