Naar de film met Cinetree: Beautiful Boy

Door Berbe Maltha • 8 jan 2019

Nu in de bioscoop: Beautiful Boy

Door Berbe Maltha

Haast je naar de bioscoop want Timothée Chalamet ( Call Me by Your Name ) is nu te zien in de schitterende film Beautiful Boy. Chalamet vertolkt hier de rol van Nicholas Sheff, de tienerzoon van New York Times-verslaggever David Sheff (Steve Carell). Vader en zoon hebben een uiterst hechte band, totdat David ontdekt dat Nic een zwaar drugsprobleem heeft. Hun wederzijdse vertrouwen komt op losse schroeven te staan. Het afkicken van Nic gaat niet zonder slag of stoot en het hele gezin merkt daar de consequenties van.

Nic is opgegroeid in een liefdevolle omgeving. Hij houdt van lezen en surfen met zijn vader, en hij wordt toegelaten op maar liefst zes universiteiten. Hij lijkt alles te hebben, maar toch is er een leegte die hij niet op kan vullen. Totdat hij in aanraking komt met drugs…

Helaas blijft het niet bij één keer uitproberen. Integendeel, keer op keer laat Nic zich verleiden door de uitvlucht die drugs hem biedt. Het lukt David niet langer om met zijn zoon te communiceren. Om te begrijpen waar zijn zoon precies mee kampt, probeert David zoveel mogelijk kennis te vergaren over Crystal Meth, in de hoop het leven van zijn zoon te kunnen redden. Gedurende de film krijgt Nic steeds opnieuw een kans om zijn leven op de rit te krijgen, maar steeds opnieuw verspeelt hij die kans. Je wilt kwaad op hem worden en hem streng toespreken. Je wilt tegen hem zeggen: ‘Je wordt omringd door zoveel liefde, laat ze je helpen’. Maar het liefst van alles wil je David een knuffel geven en hem vertellen dat hij geen slechte vader is. Kan een verslaving overwonnen worden door liefde? Je ziet het in Beautiful Boy.

Must-see, omdat:

  • 1. Deze film het Amerikaanse filmdebuut van de Vlaamse regisseur Felix van Groeningen (De Helaasheid der Dingen, Broken Circle Breakdown) is. Dan kan het bijna niet anders dan dat het een steengoede film is.

  • 2. Beautiful Boy gebaseerd is op een waargebeurd verhaal en dit verhaal op een ontzettend realistische en confronterende manier weet over te brengen. Deze film slaat in als een bom.

  • 3. Van Groeningen met deze film aandacht wil vestigen voor de harde vooroordelen die bestaan over drugsverslaafden. Zo worden in Europa drugsverslaafden gezien als ‘mislukkingen’ en is het beeld van de Amerikanen nog extremer. Van Groeningen wil een statement maken: voor een verslaving kies je niet.

“I thought we were closer than most fathers and sons.”

David Sheff (Beautiful Boy)