Naar de film met Cinetree - Bohemian Rhapsody

Door Door Berbe Maltha • 30 jan 2019

Geen rozengeur en maneschijn in Bohemian Rhapsody

Door Berbe Maltha

Freddie Mercury komt weer tot leven door het geweldige spel van Rami Malek in Bohemian Rhapsody . Deze film - over de befaamde band Queen - neemt je mee in een reis door de jaren heen. Een reis waarin de band zich ontplooit en voor eens en altijd een stempel drukt op de rockmuziek.

De openingsscène van Bohemian Rhapsody zet de toon. Je waant je direct in de jaren tachtig wanneer een technici-team het Wembly stadion gereed maakt, en Freddie Mercury met een iconische outfit het podium betreedt. Hoewel Mercury zijn pakistaanse migratieachtergrond nooit expliciet besproken heeft met de buitenwereld, wordt hier in de film wél aandacht aan besteed. Niet alleen krijg je een exclusief kijkje bij zijn ouders thuis, maar je wordt ook geroerd door het onbegrip van zijn vader. De manier waarop Mercury zich kleedt, de ambities die hij heeft en zijn artiestennaam worden allemaal niet gewaardeerd door zijn familie. Gedurende de hele film zie je hoe Mercury worstelt met de persoon die hij is en de persoon die hij wil zijn.

De film is een rollercoaster. Als kijker word je heen en weer geslingerd; soms sta je samen met Queen op het podium te rocken en soms sta je tussen het gedrang van duizenden fans. Op sommige momenten zit je op de huid van Mercury, en op andere momenten voel je je buitengesloten en laat hij je niet binnen.

Bohemian Rhapsody bewijst maar weer dat het artiestenleven niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. De band komt in een serieus conflict terecht en Mercury verwacht ook wel in zijn eentje verder te kunnen. Nou, de echte Queen-fans weten waar dit toe heeft geleid... Hoewel de film op sommige punten niet helemaal waarheidsgetrouw is, weet de film toch een kant van Mercury te tonen die we tot noch toe niet goed kenden. Door zijn levensstijl en de keuzes die hij maakt, verliest Mercury zijn vrouw en zijn bandleden. Zijn paleis lijkt opeens erg groot voor hem alleen. Wat blijft er nog over van deze wereld ster? Wie is Freddie Mercury zonder Queen?

Must-see, omdat:

  • 1. Bohemian Rhapsody genomineerd is voor meerdere Oscars. Dit is kort geleden bekend gemaakt, dus pak je kans nu ie nog in de bios draait!

  • 2. Deze film de thema’s homoseksualiteit en aids bespreekbaar probeert te maken. De thema’s worden beide heel subtiel getoond. Juist dit geeft aan hoe moeilijk deze onderwerpen nu nog bespreekbaar zijn in de muziekindustrie.

  • 3. Queenleden Brian May en Roger Taylor ook hebben geholpen met de productie van de film. De muziekscenes zijn een lust om naar de kijken en luisteren!

“We’re four misfits who don’t belong together, we’re playing for other misfits.”

Freddie Mercury (Bohemian Rhapsody)