Naar de film met Cinetree: Todos Lo Saben

Door Bo Courant • 2 aug 2018

Een feestelijke, Spaanse bruiloft eindigt in een drama wanneer één van de kinderen verdwijnt. De omstandigheden zijn buitengewoon verdacht. Wat is er gebeurd?

Iedereen weet álles

Dat de chemie tussen Penélope Cruz en Javier Bardem uitermate groot is, werd na Jamón Jamón en Vicky Cristina Barcelona meer dan duidelijk. Zelden werden we verliefd op twee personages tegelijk. De reden voor deze sprookjesachtige chemie werd pas na enkele jaren duidelijk; Cruz en Bardem bleken namelijk een relatie te hebben. Tijdens de opnames van Vicky Cristina Barcelona werden de beeldschone Spanjaarden (opnieuw) verliefd op elkaar, waarna het stel trouwde en kinderen kreeg. Desalniettemin spelen zij (heel af en toe) samen in een film. Je begrijpt misschien dat wij, als echte Crurdem liefhebbers, uitermate gelukkig waren toen ons ter oren kwam dat een nieuwe film met deze fantastische acteurs in aantocht was. Bring - it - on.

Trailer 'Todos Lo Saben'

Deze zomer was het, na maanden van ongeduld en opwinding, eindelijk zover: de eerste vertoning van Todos Lo Saben. Toegegeven: ik verkeerde echt een beetje in extase. Niet alleen omdat ik niet kon wachten mijn favoriete koppel Penélope Cruz en Javier Bardem in actie te zien, maar ook (en misschien vooral) omdat een koele filmzaal in deze sluimerende hittegolf een uiterst aangenaam toevluchtsoord was. Dus daar zat ik; in mijn korte zomerbroek met een literfles water in de heerlijk koele filmzaal van Rialto. En je begrijpt misschien dat ik hoopte dat deze film héél erg lang zou duren...

Todos Lo Saben betekent (letterlijk vertaald) ‘ze weten alles’. Vandaar ook dat de internationale titel Everybody Knows is (wat ik uiteraard een stuk minder mooi vind klinken, maar enfin). De betekenis van ‘todos lo saben’ ontdekte ik zelf pas toen ik, na mijn verkoelende bezoek aan Rialto, aan het surfen ging op internet. Toch had die titel me een heleboel informatie mee kunnen geven, had ik deze van tevoren even opgezocht. Want als Todos Lo Saben mij één ding heeft geleerd, dan is dat het volgende: de mensen weten meer dan je denkt!

Todos Lo Saben begint gemoedelijk; een jong gezin reist van Argentinië naar Spanje voor het huwelijk van een familielid. We zien moeder Laura (Penélope Cruz), tante Mariana, dochter Irene en zoon met z’n viertjes in de auto. Laura’s man, Ramón Barea, kon om onduidelijke redenen niet meekomen, dus is het stel met z’n vieren naar het geboortedorp getrokken. Tot dan toe is er helemaal niets aan de hand. De zon schijnt, het landschap is adembenemend mooi, het kleine dorpje een heus, Spaans sprookje. Iedereen is blij en gelukkig met elkaars wederzien. Er wordt gelachen en gezongen, gegeten en gedronken, geroddeld en gedanst. Zo’n dertig minuten lang kabbelt dit gemoedelijke sfeertje voort.

Dat eerste half uur ben ik dan ook niet echt onder de indruk. Ik heb van tevoren niet goed genoeg gelezen waar de film over gaat en heb (heel stom) ook de trailer niet bekeken. Daarom verkeer ik redelijk lang in de veronderstelling dat ‘dit’ het is; een feestelijke bruiloft in een idealistisch, Spaans dorpje. Heel leuk, hoor, maar niet voor twee uur. Maar dan… wordt ik in één keer volledig in de film gezogen. Van een vrolijke, onbezorgde bruiloft is niets meer over: er is namelijk een kind vermist. Laura’s 16-jarige dochter, Irene, ligt niet meer op haar bed; een aantal verontrustende krantenartikelen wél.

Wat volgt is een waan-zinnig goed gespeelde, méga spannende zoektocht naar Irene én naar zeer goed verborgen geheimen. Heel veel meer durf ik eigenlijk niet te vertellen; daar moet je Todos Lo Saben gewoon zelf voor gaan zien. Behoefte aan een flinke dosis spanning, sensatie en Penélope Cruz? Ga dan sowieso naar deze film! Vanaf 4 oktober te zien in de bioscoop.

Must-see, omdat:

  • 1. Todos Lo Saben de openingsfilm op het Filmfestival in Cannes was. En dat is niet zomaar!

  • 2. De chemie tussen Javier Bardem en Penélope Cruz buitengewoon sterk is. Je wordt zelf ook een beetje verliefd.

  • 3. Deze film gewoon mega spannend is. Een ontvoering, een duistere geschiedenis en geheimzinnige sms’jes: dé formule voor een ijzersterke thriller.

"Watch everyone you know carefully"

Fernando