Neon Bull: Het goud van de vaquejada

Door Michael Rabbers • 14 jun 2018

Hoe de armere laag van de Amerikaanse bevolking leeft...

Sommige verhalen vinden niet altijd hun weg naar buiten bij het grote publiek. The Florida Project, de nieuwste film van Sean Baker, gelukkig wél. In deze terecht bejubelde film leren wij hoe de arme kinderen in Amerika opgroeien in motels vlakbij Disney World. Vanaf vandaag te zien in de bioscoop!

Het verhaal

De hoofdpersoon van de film is Moonee, een zesjarige die samen met haar moeder Halley (gespeeld door Bria Vinaite) woont. Haar jonge moeder heeft moeite met rondkomen en woont net zoals vele Amerikaanse armen noodgedwongen in een motel. Zij is niet de enige alleenstaande ouder die met haar kind in een motel woont. De avonturen van de kinderen gedurende de hete zomer volg je door de ogen van Moonee, het grappige en goedgebekte meisje dat dat ongetwijfeld je hart zal gaan veroveren.

Waarom moet je het zien?

Is the American Dream wel een droom die voor iedereen te behalen is? Hoe is het mogelijk dat een werkende alleenstaande moeder in een motel moet leven met haar dochter? Het contrast tussen de felgekleurde kinderlijke achtergronden en de lichte treurnis die erachter sluimert, zet je aan het denken. Met Disney World - een plek waar zogezegd dromen uit komen - in de buurt is het toch ongelofelijk oneerlijk dat de dromen van Monee en haar alleenstaande moeder Halley maar niet uit lijken te komen? Een must see voor diegene die zich sterk willen maken voor sociale ongelijkheid en een inkijk in het leven van mensen armer dan wij willen hebben.

American Honey gezien?

The Florida Project en American Honey (van Andrea Arnold) zijn beide films waarin de armere medemens in beeld wordt gebracht. Waar je in American Honey een tienermeisje uit de sociale onderklasse volgt op een roadtrip door de Verenigde Staten, zie je in The Florida Project het leven van een kind in het motel The Magic Castle. Beide regisseurs deden uitgebreid onderzoek voor het filmen van hun film en zetten zich nu in voor projecten om de mensen te helpen.

Kortom: Een realistisch inkijkje in het verhaal van de armere onderlaag in Amerika dat vaker verteld moet worden en de echte mensen in deze situatie helpt!

''I think my films are a response to what I don't see in US cinema. Isn't anybody from any background deserving of a story?"

Sean Baker