Vijf keer vers uit de bios gerold

Door Laura Messina • 10 apr 2019

Deze terecht bejubelde films zagen wij met veel plezier in de bioscoop, maar kijken wij nét zo lief nog een keer thuis.

1. Cold War

Het Oscargenomineerde Cold War is een prachtig Pools liefdesverhaal over een onmogelijke liefde in onmogelijke tijden. Twee mensen met verschillende achtergronden en verschillende karakters, die totaal niet bij elkaar passen maar toch ook niet zonder elkaar kunnen. De film ging in première op het Cannes Filmfestival en kreeg daar een staande ovatie van maar liefst 18(!) minuten lang. Regisseur Pawel Pawlikowski (Ida, My Summer of Love) werd daarna bekroond tot beste regisseur.

2. Shoplifters

In Shoplifters volgen we een Japans gezin vol kleine criminelen waarin genoeg liefde is, maar weinig geld. Daarom maken ze zich regelmatig schuldig aan winkeldiefstal. Op een dag komt het gezin een zwerfmeisje tegen in de vrieskou, en besluit haar op te nemen in het gezin. Samen leiden ze een gelukkig leven totdat een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen onthult, en de familiebanden flink op de proef worden gesteld.

In thuisland Japan won Shoplifters talloze prijzen en ook op het Filmfestival van Cannes werd de film bekroond met een Gouden Palm. Geheel terecht vinden wij.

3. Life Itself

In Life Itself maken we kennis met, wat lijkt, het perfecte koppel met het perfecte liefdesverhaal: ze wonen in New York, worden verliefd, trouwen en zijn al snel in verwachting van hun eerste kind. Totdat een allesbeslissend en tragisch ongeval hun leven én dat van een familie aan de andere kant van de wereld compleet op z’n kop zet. En dat is dan ook waar Life Itself om draait: om connecties tussen families, geliefden, het heden en het verleden. Een hartverwarmend drama met een cast waar je u tegen zegt (o.a. Olivia Wilde, Annette Bening, Antonio Banderas)!

4. Todos lo Saben

Spanning, sensatie en Penelope Cruz: wat wil een mens nog meer?! In Todos lo Saben zien we hoe een feestelijke Spaanse bruiloft eindigt in een drama wanneer een jong meisje plotseling verdwijnt. De omstandigheden zijn buitengewoon verdacht. Wat is er gebeurd? In hun zoektocht naar de waarheid komen langzaam steeds meer verborgen familiegeheimen bovendrijven. Verder kunnen we beter nog niet te veel verklappen, maar neem van ons aan: Todos lo Saben is een bloedstollende film met geweldig acteerwerk (de chemie tussen Penelope Cruz en Javier Bardem is voelbaar vanaf je bank). Dit wil je zien!

5. Suspiria

In Suspiria maken we kennis met Susie (Dakota Johnson), een jonge danseres die in de wolken is omdat ze werd aangenomen op haar droomschool. Wanneer ze echter ontdekt dat de school een duister geheim met zich meedraagt, zal haar leven voorgoed veranderen. Suspiria is een film van een van onze favoriete regisseurs Luca Guadagnino (Io Sono l’Amore, Call Me By Your Name), die er op het filmfestival van Venetië met meerdere prijzen vandoor ging. Kies wel een goed moment uit om deze film te bekijken: dit is er één waar je nog enkele nachten van wakker ligt…

P.s.: kans maken op een gratis huurfilm uit deze lijst? Mail dan jouw favoriete filmquote allertijden naar laura@cinetree.nl en maak kans!