Voor de literatuurliefhebbers: boekverfilmingen op Cinetree

Door Laura Messina • 28 mrt 2020

Van papier naar het grote doek: wij zetten de beste boekverfilmingen voor jou op een rijtje.

La Pianiste

La Pianiste van Michael Haneke gaat over een moeizame moeder-dochter relatie en is gebaseerd op het omstreden boek Die Klavierspielerin van Elfriede Jelinek (die in 2004 de Nobelprijs voor de Literatuur won). Erika (Isabelle Huppert) is veertig jaar, woont nog altijd met haar moeder samen en slaapt zelfs in één bed met haar. Hun benauwende relatie zorgt ervoor dat Erika niet de kans krijgt om haar eigen keuzes te maken - wat weer leidt tot moeizame communicatie met anderen, onderdrukte emoties en seksualiteit, en agressie.

The Diary of a Teenage Girl

De vijftienjarige Minnie worstelt met het leven, haar identiteit en de liefde. Als ze op een avond alleen wordt gelaten met de vriend van haar moeder, stort ze zich in een heftige en verboden affaire. Is het lust of is het liefde? Deze must-see is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Phoebe Gloeckner en dat zie je terug in de vele getekende animaties die gedurende de film je beeldscherm opfleuren.

A Bigger Splash

Een broeierige film over relaties, lust, verlangens en valse nostalgie. Een echte aanrader als je op zoek bent naar een zomerse film. Luca Guadagnino liet zich voor A Bigger Splash inspireren door de succesvolle klassieker La Piscine geschreven door Jean-Emmanuel Conil, die altijd schreef onder zijn pseudoniem Alain Paige. Het boek is een aanrader voor als je zelf aan de zwembadrand zit in de zomer!

A Single Man

In A Single Man, naar het gelijknamige boek van Christopher Isherwood, volgen we de alleenstaande George Falconer (Colin Firth) op wat naar eigen zeggen de laatste dag van zijn leven zal zijn. Zestien jaar lang deelde hij het leven met zijn grote liefde Jim, maar sinds enkele maanden moet de Engelsman het in z’n eentje zien te rooien. Acht maanden ervoor is Jim overleden bij een auto-ongeluk en vanaf dat moment is niets meer hetzelfde. A Single Man is een pareltje in de moderne literatuur én cinema.

Norwegian Wood

Toru blikt terug op zijn leven eind jaren ’60 toen hij in Tokyo verliefd werd op Naoko, en hoeveel invloed de zelfmoord van hun gedeelde vriend Kizuki hierop had. Terwijl zij samen hun eigen manier van verwerken hebben, komt Toru ook in aanraking met de levendige Midori. Het boek Norwegian Wood wordt gezien als het instapboek voor lezers die onbekend zijn met Haruki Murakami; zijn sprookjesachtige werelden kruisen de realiteit op een kabbelende wijze in zijn boeken. Leuk weetje: het boek Norwegian Wood is weer geïnspireerd op het nummer Norwegian Wood van The Beatles.

De Eenzaamheid van de Priemgetallen

Een romantisch Italiaans verhaal over twee vrienden die elkaar op priemgetal leeftijden steeds weer tegenkomen. Wiskundige vergelijkingen en formules ten spijt, de wereld en het leven zijn niet in een som te vatten. De gelijknamige bestseller van Paolo Giordano werd haast perfect verfilmd: met verbluffende beelden en een rake soundtrack realiseerde Saverio Costanzo een prachtige verfilming van De Eenzaamheid van de Priemgetallen.