Zes keer Van Warmerdam op Cinetree

Door Bo Courant • 12 mrt 2019

Deze zes films uit het spraakmakende oeuvre van één van Nederlands' belangrijkste filmmakers: Alex van Warmerdam mag je niet missen. Bereid je voor op de nodige portie gortdroge humor, gewelddadige scènes, bizarre plotwendingen en vooral: heel veel lachen.

De Laatste Dagen van Emma Blank

De humeurige Emma Blank wacht in een huis in de duinen op haar naderende einde en stelt de meest bizarre eisen aan haar dienstbare personeel. Maar wanneer haar eisen steeds bizarder worden en de stoïcijnse Emma maar niet dood lijkt te willen gaan, keert het personeel (allen familieleden van Emma) zich tegen haar. Hoe ver ga je om je dromen te verwezenlijken? En waar ligt de grens?

De Jurk

Ooit een film gezien waarin de hoofdpersoon een jurk is? Waarschijnlijk niet! In deze derde film van Van Warmerdam neemt een luchtig, blauw zomerjurkje ons mee op een tragikomisch avontuur waarin een hitsige treinconducteur en vier totaal verschillende vrouwen de hoofdrol spelen. Benieuwd naar de bizarre avonturen van de jurk en deze vrouwen? Zorg dan zeker dat je deze film kijkt.

Schneider vs. Bax

In dit magische kat-en-muisspel krijgen twee huurmoordenaars, Schneider en Bax, de opdracht elkaar te vermoorden. We volgen de twee mannen in hun onmogelijke opdracht die, zoals het Van Warmerdam betaamt, volledig uit de hand loopt. Wie vermoordt wie?

Kleine Teun

Voor deze zwarte komedie over de ingewikkelde driehoeksverhouding tussen een boer, zijn vrouw en hun privélerares Lena verzorgde Van Warmerdam niet alleen het script en de regie, maar ook de muziek en de beginbeelden. De duistere plannen in Kleine Teun zullen niet zonder gevolgen blijven. Ontdek jij de geheimen?

Borgman

In deze bizarre film over een griezelige man met lange baard die infiltreert in een gezin aan de rand van een bos, brengt Van Warmerdam zijn succes-ingrediënten op meesterlijke wijze samen. Desoriëntatie, spanning en onverwachte gruwelijkheden dienen zich aan in deze horrorfilm van Van Warmerdam. Na het zien van Borgman denk je wel twee keer na voordat je een vreemdeling je huis binnen laat.

Ober

Ook in zijn vijfde speelfilm Ober is het weer genieten geblazen met doodnormale dialogen die tot in het absurde worden doorgevoerd, zoals een gesprekje over kabeljauw in mosterdsaus. De serviele ober Edgar blijkt een personage in het sadistische verhaal van een schrijver die hem de ene tegenslag na de andere laat ondergaan. Wanneer hij genoeg heeft van alle ellende wendt hij zich tot “de schrijver van zijn leven” met het verzoek om een kleine beetje geluk. Wat volgt is een film vol droge humor, nukkige personages en een algeheel gevoel van vervreemding.

"Gisteren? Zo ver gaat mijn geheugen niet!"

Marie (De Jurk)