Aan deze zeven punten herken je een Van Warmerdam-film

Door Bo Courant • 8 jun 2018

Een van de meest eigenzinnige en creatieve regisseurs van de Nederlandse cinema is Alex van Warmerdam. Zoals het een echte kunstenaar betaamt, heeft ook Van Warmerdam zijn eigen “signature” features. Bizar, bizarder, bizarst: het kan Van Warmerdam niet gek genoeg. Maar hoe herken je nou een échte Van Warmerdam? Wij zochten het voor je uit.

1. Never change a winning team

Van Warmerdam gebruikt in zijn films vaak dezelfde (fantastische!) acteurs, waaronder Annet Malherbe (met wie Van Warmerdam getrouwd is), Ariane Schluter, Pierre Bokma, Eva van de Wijdeven en Olga Zuiderhoek, to name a few.

2. Vergeet-me-nietje

Deze filmmaker speelt in al zijn films ook zelf een rol. In De Laatste Dagen van Emma Blank speelt Van Warmerdam zelfs een hond. Om maar even iets bizars te noemen.

3. Aan niets wordt niet gedacht

In zijn films is alles tot in de puntjes verzorgt. Uiterst doordachte art direction, perfect kloppende details en waanzinnig camerawerk: aan niets wordt niet gedacht bij Alex van Warmerdam.

4. Een minuut niet gelachen, een minuut niet geleefd

Korte, messcherpe dialogen, gortdroge humor en volstrekt onbehoorlijke uitspraken. Er gaat geen gesprek voorbij of er is wel even een opmerking die je absoluut niet aan had zien komen. De meest bizarre Van Warmerdam-filmquotes lees je hier.

Dag mevrouw, ik wilde vragen of ik hier misschien een bad mag nemen? Ik ben nogal vies.

Borgman

5. Alles is onmogelijk

Absurdistische werelden en de meest onmogelijke situaties zijn de leidraad in de films van deze regisseur. Niets gaat zoals het hoort en niets werkt zoals het moet.

6. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Spanning, vervreemding en non-stop een unheimisch gevoel. Je weet dat er iets niet klopt, maar wat?

7. Limited edition

Alle films van Van Warmerdam hebben een unieke, zwartkomische lading en de meest uitzonderlijke personages. Het is soms even wennen aan Van Warmerdams geheel eigen stijl, maar wij kunnen het absoluut waarderen.

"Ik heb de pest aan happy ends, een happy end is een afknapper."

Alex van Warmerdam (Volkskrant, 1998)