Zomerhitte op Cinetree

Door Bo Courant • 21 jun 2018

Lekker afkoelen met vijf zomerse films op Cinetree. Les Petits Mouchoirs, The Sapphires, Tous les Soleils en...

Heerlijke feelgood movie over vier getalenteerde Aboriginal vrouwen die hun zangcarrière nu eindelijk eens van de grond willen krijgen. Ze besluiten een meidengroep (The Sapphires) op te richten, waarna ze samen met hun levensmoeie manager proberen hun droom te verwezenlijken. Klinkt misschien cliché, maar dat is het zeker niet! Het feit dat het nu eens niet om een groep Amerikanen gaat, het plot een stevige voeting in de waarheid heeft (de film is namelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal) en de muziek fan-tastisch is, geven deze film een onverwachte twist. Bij de première op het Filmfestival in Cannes kreeg de film een staande ovatie van wel tien minuten. Wedden dat jij dat ook zou doen?

Cinetree Staff deelt 'The Sapphires'

Deze film behoort alleen al door zijn titel tot het lijstje van echte zomerfilms. Tous les Soleils betekent namelijk alle zonnen. Nou, als dat niet zomers is… Deze film van schrijver en regisseur Philippe Claudel (Il y a Longtemps Que Je T’aime en Avant L’hiver) is een Franse tragi-comedy, die op elegante wijze een zwaar onderwerp behapbaar(der) maakt. Het hoofdpersonage in deze film, Alessandro, heeft het niet makkelijk: hij is weduwnaar, probeert in zijn eentje een 15-jarige puber op te voeden én heeft tot overmaat van ramp zijn excentrieke broer ter logé. Desalniettemin weet deze dappere musicologiedocent (gespeeld door Stefano Accorsi) zijn hoofd boven water te houden. Tous les Soleils is een onverwacht mooie film over hoe we de verdrietige dingen in het leven een zachter randje kunnen geven.

Cinetree Staff deelt 'Tous les Soleils'

Deze film van regisseur Guillaume Canet was een grote hit in Frankrijk en verkocht maar liefst 5 miljoen kaartjes.Les Petits Mouchoirs vertelt het verhaal van een jonge vriendengroep uit Parijs die ieder jaar gezamenlijk op vakantie gaan. Wanneer één van hen, na een ernstig scooterongeluk, in het ziekenhuis belandt, besluiten de vrienden de vakantie toch door te laten gaan. Het wordt alleen niet zo gezellig als anders. Les Petits Mouchoirs betekent kleine leugentjes, ofwel leugentjes om bestwil. Die leugentjes om bestwil hebben we natuurlijk allemaal, maar eerlijk is eerlijk: deze groep vrienden heeft er meer dan je denkt...

Ernst-Jan Pfauth deelt 'Les Petits Mouchoirs'

Wat als je thuis geen thuis meer is en je eigenlijk niets te verliezen hebt? Dan pak je je spullen en zorg je dat je wegkomt! Dit is dan ook precies wat de achttienjarige Star (debuut van de fantastische Sasha Lane) doet. Als ze op een ochtend in de Wal-Mart de charmante Jake (Shia LeBeouf) tegen het lijf loopt, besluit ze het leven in Texas achter te laten en zich aan te sluiten bij een groep rondreizende tieners. De tieners, die gezamenlijk door het Westen van de Verenigde Staten trekken, verkopen magazines aan de rijkere huishoudens die ze onderweg tegenkomen. Met de opbrengst betalen ze de boodschappen, benzine en overnachtingen in armoedige motels. Wat we zien in American Honey is een inspirerende en onvoorspelbare roadtrip door de wijde vlakten van Amerika. Hoewel het leven als mag-teen geen garantie voor geluk is, plukken Star en haar lotgenoten eindelijk de vruchten van het vrije leven. American Honey is een zinderende roadmovie over loslaten, opgroeien en... de liefde.

Mea Dols de Jong deelt 'American Honey'

Mumbai is met ca. 12,5 miljoen inwoners één van de dichtstbevolkte plekken op aarde. Het openbaar vervoer zit overvol, de straten zijn altijd afgeladen en overal waar je kijkt zijn mensen, mensen en nog eens mensen. Tussen al deze chaos door zorgt de Dabbawala (een 100-jaar oude bezorgdienst) voor het leveren van lunches bij de mensen op kantoor. De kans dat iets verkeerd wordt bezorgd, is 1 op de miljoen, maar in The Lunchbox gaat het tóch mis. Een lunchbox wordt bij de verkeerde persoon bezorgd met als gevolg: een hartverwarmend liefdesverhaal waar het water je (letterlijk) van in de mond loopt. The Lunchbox is een kleurrijk verhaal voor ieder die denkt op een dood spoor te zitten. Ook de verkeerde trein kan een mens uiteindelijk naar het goede station brengen.

Cinetree Staff deelt 'The Lunchbox'