Mother

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De intieme documentaire Mother laat de moeilijkheden zien die dementie met zich mee brengt. Zou jij jouw dementerende moeder naar een prive-zorginstelling in Thailand sturen of niet? Keuzes zijn nooit gemakkelijk, maar al helemaal niet wanneer jouw keuzes het geluk en de toekomst van een ander beïnvloeden. Mother is een bloedmooie en eerlijke documentaire, die dit maar al te goed in beeld brengt.

Teun Toebes over 'Mother'

Beste oplossing?

Door Nikki Nilwik

In Nederland zijn er ongeveer 290.000 mensen die lijden aan een vorm van dementie. Hoewel de meesten deze ziekte associëren met ouderdom, komt dementie helaas ook voor bij mensen onder de 65 jaar. Wat is bij deze groep de beste manier om hun leven zo gelukkig mogelijk te laten verlopen? Een bejaardentehuis is logischerwijs geen optie, maar andere privé-zorginstellingen zijn in Europa vaak nauwelijks te betalen. In Thailand kunnen Westerse, dementerende personen daarentegen wél betaalbare zorg krijgen voor 24 uur per dag - maar tegen welke prijs?

Mother is een intieme documentaire van regisseur Kristof Bilsen (Elephant’s Dream), waarmee de maker de KNF-prijs won op IFFR in 2020. Centraal in het verhaal staat Pomm, een jonge Thaise vrouw die haar dagen spendeert als medewerker in zo’n privé-zorginstelling voor Westerse personen in Thailand. Dag en nacht verzorgt zij deze personen en probeert zij hen het beste leven mogelijk te bieden. Echter zit deze baan (en Pomm’s tweede baan) haar eigen geluk in de weg. Ondanks de vele uren die ze maakt, kan ze haar leven namelijk nog steeds niet verbeteren. Twee van Pomm’s kinderen wonen bij haar moeder en de jongste dochter bij haar man. Als ze haar kinderen één keer per maand kan ziet, heeft ze geluk. Desondanks blijft ze haar werk graag doen; niet alleen uit noodzaak, maar ook omdat Pomm een bijzondere band weet op te bouwen met haar cliënten – die haar vaker niet dan wel herkennen.

Kristof Bilsen weet met het prachtige, intieme Mother veel gevoelige snaren te raken. Niet alleen Pomm en haar ongelukkig leven zullen je in bedwang houden - ook de families die besluiten hun moeder naar dit Thaise verzorgingstehuis te sturen weten je te emotioneren. Het is in eerste instantie namelijk makkelijk om ze te veroordelen om hun keuze, maar wie besluit wat de beste oplossing is? Iedereen wil het beste voor hun familieleden, vooral wanneer je weet dat het einde eraan komt; maar waar ligt de grens van hoeveel je kan doen? In plaats van te oordelen, zal Mother je de ruimte geven hier zelf een mening over te vormen. Dilemma’s vormen de kern van deze film, maar alle liefde en emotie eromheen maken Mother een bloedmooie en eerlijke documentaire.

Must-see, omdat:

  • 1. Mother vier prijzen won, waaronder de KNF-prijs op ons eigen IFFR.

  • 2. Deze film op knappe wijze moeilijke dilemma’s in beeld brengt, zónder enig oordeel te vellen.

  • 3. Ieder van ons wel iemand kent die lijdt aan dementie of een familielid heeft met dementie; deze prachtige film helpt je hun situatie beter te begrijpen.

“This goodbye is not for good.”

Pomm (Mother)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.