Pride
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.
Een waargebeurd verhaal over het uitzonderlijke 'Lesbians and Gays Support the Miners'-initiatief uit 1984. Heerlijke feel good film met een belangrijke boodschap: uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde.
Love=Love
Periodes waarin we naar elkaar luisteren en van elkaar verwijderd raken, komen en gaan. En juist daarom is het des te belangrijker om begrip en openheid te stimuleren. Zo wierp in 1984 de ene onderdrukte groep zich op onwaarschijnlijke wijze op voor de ander, een verhaal dat gedeeld mag worden: Pride.
Wat de boodschap van Pride sterk maakt is het feit dat men werkt voor een vredige situatie waarbij iedereen wordt meegenomen. In tegenstelling tot wat de onderdrukten wordt aangedaan, is hun antwoord niet reactionair maar een boodschap op zich. Een paar jaar geleden speelde er in Nederland een soortgelijke situatie: in Amsterdam-West werden anti-homo flyers verspreid. De volgende dag nog schoten er “LOVE=LOVE” flyers door brievenbussen vanuit Amsterdam-Oost, langzaam richting centrum, naar West en van daaruit naar het nationale nieuws. En weer van daaruit naar spontane bijeenkomsten door het hele land waarbij mensen die elkaar niet kenden samenkwamen om de flyers, en positieve boodschap te verspreiden. De initiatiefnemers zeiden niemand te willen uitsluiten, en juist dáár lag de kracht van het idee.
Wat we vaak vergeten is dat we zelf onderdeel kunnen zijn van het verspreiden van de negatieve boodschap. ”Dit is een signaal aan de media", vertelde Luc Freijer, initiatiefnemer van LOVE=LOVE . "Ik wil het nieuws vullen met een positiever geluid. Het is nu vaak een platform voor haatdragende berichten." De eerste haatflyers werden weliswaar niet goed ontvangen, maar wel massaal gedeeld - waardoor men alsnog bijdroeg aan de verspreiding ervan. En ook het quasi-religieuze element vond Freijer jammer, omdat dit vaak leidt tot reacties die dan weer juist daarop gericht zijn. “Religie wordt soms gekaapt om te zeggen wat je wel en niet mag doen. Terwijl religie ook heel mooi kan zijn, als je mensen laat houden van wie ze willen.” De nadruk op het beschrijven van zijn ideeën als “pro-liefde” in plaats van ‘tegen’ het een of ander is daarbij ook belangrijk, en precies wat Pride uitdraagt: het maakt niet uit wie er in het verleden wel of niet voor jou is opgekomen. Als jij wilt dat iedereen gelijk is, moet je dat durven uitdragen. Het resultaat van zo’n onderneming zou je nog wel eens kunnen verrassen.
Film in feiten
1. Het nummer ‘For a Friend’ dat onder de aftiteling te horen valt is geschreven voor de echte Mark Ashton. De song van komt van The Communards, waar Jimmy Somerville en Richard Coles deel van uitmaken, vrienden van Mark.
2. De echte mensen op wie de film gebaseerd is hebben cameo’s in de Westminster Bridge scène.
3. In de eerste helft van de twintigste eeuw was het Verenigd Koninkrijk zo’n 1000 koolmijnen rijk. In 1984 waren er nog maar 173 in gebruik. Toen deze film uitkwam in 2008 werden de laatste mijnen gesloten omdat het vanwege de 2008 Climate Change Act niet langer legaal was kool te branden.
Dai (Pride)“…to find out you had a friend you never knew existed, well, that's the best feeling in the world.”
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.