Vijf films waarin de ouderen schitteren!

Door Michael Rabbers • 14 feb 2018

Een ode aan de ouderen, die met hun wijsheid en vele jaren ervaring hun rol fenomenaal neer kunnen zetten.

1. Robot & Frank

In een nabije toekomst krijgt een ex-juwelendief een cadeau van zijn zoon: een verzorgingsrobot. Na wat opstartproblemen ontvouwt zich een productieve vriendschap tussen de twee. Het personage Frank is net als de acteur die hem speelt een man uit vervlogen tijden, iemand waarvan in één oogopslag duidelijk wordt dat het iemand is die een rijk leven achter zich heeft. Boeken staan voor een soortgelijk fenomeen symbool: een tastbare rijkdom aan ervaring waarvoor minder en minder plaats is in een rap digitaliserende samenleving. Wanneer Frank zelf wordt opgescheept met een elektronisch compagnon komt hij er echter achter dat hij de vooruitgang om hen heen misschien ook wel in zijn voordeel kan laten werken. Benieuwd geworden?

2. Beginners

In deze film van Mike Mills zie je de oudere vader (gespeeld door Christoper Plummer) een nieuw begin maken na het overlijden van zijn vrouw. Hij vertelt zijn zoon dat hij altijd al homoseksueel is geweest en dat zijn moeder ervan wist, maar dat zij in de veronderstelling was dat het wel opgelost zou worden. Andere tijden waren dat. En nu na haar overlijden hervindt de vader zijn joie-de-vivre en leert hij zelfs zijn zoon wat lessen over nieuwe beginnen te maken. Oftewel, zijn wij niet allemaal Beginners?

3. Young@Heart

Rock, punk en pop zijn de muziek van levenslust–en gelukkig ben je enkel zo oud als je je voelt. Dus wanneer muziek je in het bloed zit kun je je verheugen op een jeugdige oude dag. Zo blijkt wanneer je Young@Heart kijkt: met een gemiddelde leeftijd van tachtig brengt dit ensemble de herfst van hun leven al rockend door! Young@Heart wordt juist in balans gehouden doordat het laat zien dat de muziek voor deze mensen een uitlaatklep is. Niet alles in hun leven is zo blij en rooskleurig als de momenten op het podium. En juist dat is het wat het de moeite waard maakt je momenten van plezier na te streven. Young@Heart laat zien dat positiviteit en muziek fonteinen van jeugd zijn. En hoewel je lichaam het op een gegeven moment toch echt zal laten afweten kan een flinke slok op zijn tijd wonderen doen.

4. Jiro Dreams of Sushi

Poëtische documentaire over de 85-jarige sushimeester Jiro Ono. Jiro is een toonbeeld van ambitie, en tegelijkertijd verwezenlijkt hij de principes van Zen: de eindeloze herhaling van zijn werkzaamheden gaat hij keer op keer met hernieuwde aandacht aan. Zo continu blijft Jiro scherp op wat op dat moment het beste is, iets waar we allemaal van kunnen leren (hoewel de meester misschien ook wel eens te streng voor zichzelf kan zijn). Ben je fan van kookprogramma’s en heb je zin in een sfeervolle docu vol prachtige muziek? Laat je dan trakteren op ‘food porn’ van formaat. Ben je op zoek naar existentiële inspiratie? Ook deze honger zal Jiro Dreams of Sushi in je stillen.

5. Amour

Michael Haneke’s Amour, werd de hemel in geprezen, en terecht. Deze ontroerende film over de liefde van een echtpaar, dat vecht tegen de genadeloze klappen die de ouderdom uitdeelt, laat zien dat het leven geen makkelijke weg is om te bewandelen. “Een ontzettend confronterende film”, waarschuwt curator Halina Reijn ook. En toch is het één van haar lievelingsfilms. Amour.